16 Травня, 2024

Якщо РФ переможе, на захід мігрують до 20 млн українців: Forbes

Цього тижня виповнюється друга річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну. З 24 лютого 2022 року понад шість мільйонів українців покинули свою країну, понад 270 тисяч з них легально переїхали до США, нагадує Forbes.

Більшість міжнародних експертів погоджуються, що навіть з імміграційної точки зору російське повномасштабне вторгнення було гуманітарним кошмаром. Але виходячи з того, що зараз відбувається у Вашингтоні, ця міграція була лише прелюдією до того, що може відбутися.

Це пов’язано з тим, що минулого тижня нинішній спікер Палати представників Майк Джонсон не розглядав законопроєкт про Україну в Палаті представників і замість цього оголосив перерву до 28 лютого. Це стало новим вирішальним моментом у провалі американського керівництва. Щойно Палата повернеться, бюджетний тиск і терміни стануть пріоритетними, оскільки законодавці прагнуть вкластися в терміни скорочення федеральних витрат на початку березня. Це витіснить тему України з порядку денного Конгресу, а зрештою, і з поля зору.

Видання пропонує розглянути імміграційні аспекти того, що може бути.

Враховуючи, що шість мільйонів втекли з України, а вісім мільйонів були внутрішньо переміщеними особами з початку повномасштабного вторгнення, за достовірними оцінками, якщо Путін зараз переможе, понад 20 мільйонів українців втечуть на захід. Спираючись на оцінку Rand вартості виїзду біженців з України до Європи в разі перемоги Росії, і припускаючи понад 20 мільйонів мігрантів, вартість може перевищити 1 трильйон доларів на рік. Навіть якщо виїде лише три-чотири мільйони, тягар буде дуже значним. І це лише імміграційні наслідки провалу лідерства США на світовій арені.

Politico підрахувало, що витрати на посилення європейської безпеки, припускаючи повернення до витрат ВВП часів холодної війни для кожної країни ЄС, означатимуть додаткові 410 мільярдів євро на рік. Іншими словами, нова довгострокова холодна війна з Росією, в яку будуть втягнуті США, може коштувати близько 4 трильйонів доларів або більше протягом десяти років.

Forbes пропонує приблизно оцінити вартість, подивившись на підрахунок дослідників Університету Брауна, які вивчали вартість конфліктів Америки після 11 вересня 2001. Вони виявили, що за 20 років бойових дій в Афганістані, Іраку та Сирії зі скарбниці США було витрачено 8 трильйонів доларів. Тому можна з упевненістю припустити, що ціна перемоги Росії проти України легко наблизиться або перевищить 8 трильйонів доларів для США протягом наступних 20 років.