Більш ніж половина українців вважає, що Зеленський має балотуватися вдруге

Більш ніж половина українців вважає, що Зеленський має балотуватися вдруге

Протягом 5-10 лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого було додано запитання про те, чи варто проводити президентські вибори, а також чи має Володимир Зеленський змагатися за цю посаду вдруге.

У грудні 2023 року 84% українців вважали, що вибори не на часі і це питання потрібно відкласти. Разом з цим спостерігається поява наративів про те, що з травня 2024 року президент Зеленський може втратити легітимність. Тому в лютому 2024 року КМІС поставив запитання в дещо іншому форматі, а саме: який сценарій з точки зору самих українців є більш правильним після травня 2024 року.

Переважна більшість українців – 69% – вважають, що Зеленський має виконувати обов’язки президента до закінчення воєнного стану. Вважають, що вибори потрібно провести – 15% (з них 4% говорять про призупинення воєнного стану та 11% – за внесення змін до відповідних законів і проведення виборів під час воєнного стану). Також є 10%, які підтримують варіант, згідно з яким у травні 2024 року Зеленський подає у відставку і до обрання нового Президента його повноваження виконуватиме Голова Верховної Ради.

Серед тих, хто довіряє Зеленському, 87% вважають, що він має працювати до закінчення воєнного стану без виборів. Водночас серед тих, хто не довіряє, 38% погоджуються, що він має бути президентом до закінчення воєнного стану, а 54% підтримують можливість зміни влади (з них 31% вважає, що вибори можливі, а 23% – про передачу повноважень Голові Верховної Ради).

Незалежно від поглядів на необхідність виборів, більше половини українців (53%) вважають, що Зеленський має брати участь у наступних виборах. У грудні 2023 року таких було 59%. Натомість з 34% у грудні 2023 року до 43% у лютому 2024 року зросла частка тих, хто вважає, що Зеленський має обмежитися одним поточним терміном.

У коментарі до результатів опитування заступник виконавчого директора КМІС А. Грушецький зазначив, що під час війни уникнення поляризації та нестабільності та збереження контролю над інститутами влади є в інтересах усього суспільства, незалежно від ставлення до президента Зеленського.