Польські фермери повністю заблокували кордон та висипають українське зерно

Польські фермери повністю заблокували кордон та висипають українське зерно

Протести польських фермерів викликали гнів в Україні, а Київ закликав Європейську комісію вжити рішучих заходів після того, як демонстранти повністю заблокували кордон і відкрили залізничні вагони, висипавши на залізницю зерно. Про це розповідає Reuters.

Фермери протестують через низку скарг, включаючи обмеження, накладені на них заходами Європейського Союзу щодо боротьби зі зміною клімату, і те, що вони називають нечесною конкуренцією з-за кордону, зокрема України, після рішення ЄС у 2022 році відмовитися від мита на українську продукцію.

Протести фермерів у вівторок стали ескалацією з майже повною блокадою всіх українських прикордонних пунктів і перебоями на дорогах по всій країні. У вівторок телевізійні кадри показали, як протестувальники на прикордонному переході Медика відкривають вагони, щоб зерно висипалося на колії.

«Розкидання українського зерна по залізничних коліях — чергова політична провокація, спрямована на розкол наших народів», — заявив віце-прем’єр-міністр України Олександр Кубраков у дописі в Twitter (X).

Міністр економіки України Юлія Свириденко підкреслила, що Київ поінформував Єврокомісію про дії протестувальників та очікує на жорстку відповідь. Міністр сільського господарства Микола Сольський зазначив, що висипане з вагонів зерно йшло до Німеччини, не на польський ринок.

Обурені польськими протестами, українські автоперевізники почали власну цілодобову контрдемонстрацію на трьох переходах. Їхня акція протесту триватиме до 15 березня. Україна каже, що блокади впливають на її обороноздатність і допомагають досягненню цілей Росії.

Президент України Володимир Зеленський у понеділок заявив, що ситуація на кордоні демонструє «розмивання солідарності».

Станом на 21:00 за київським часом 20 лютого польські страйкарі пообіцяли дещо послабити перекриття кордону на деяких пунктах пропуску, де будуть партіями пропускати легкові автівки та значно рідше — окремі вантажівки.