Уперше в історії: український плавець сенсаційно виграв світовий чемпіонат

Уперше в історії: український плавець сенсаційно виграв світовий чемпіонат

На Чемпіонаті світу з водних видів спорту, що проходив у Досі, Катар, з 2 по 18 лютого 2024 року, український плавець Владислав Бухов здобув золоту медаль, повідомляє Obozrevatel.

21-річний донеччанин виграв на дистанції 50 метрів вільним стилем, показавши час 21.44.

Це перша золота медаль України на дистанції 50 метрів вільним стилем в історії чемпіонатів світу та перша перемога на чемпіонатах світу за 17 років, коли у 2007 році Олег Лісогор переміг у тому ж змаганні, але брасом.

Основна боротьба за золоту медаль розгорнулася між Буховим і чинним чемпіоном світу та триразовим олімпійським призером Кемероном МакЕвоєм з Австралії. На фініші спортсменів розділяла лише одна сота секунди. Ця нагорода стала для українця дебютною на змаганнях такого рівня.

Загалом на рахунку України вісім перемог у фіналах Кубка світу з плавання.

Відзначимо, що на чемпіонаті світу в Досі російських плавців немає. World Aquatics затвердив критерії для набуття росіянами нейтрального статусу, але тільки в окремих змаганнях і не більше одного спортсмена на дистанцію. Після цього російський дворазовий олімпійський чемпіон з плавання Євгеній Рилов влаштував справжню істерику, повідомляє видання.