Авдіївка стала першим містом України, яке впало після паузи у допомозі від США

Авдіївка стала першим містом України, яке впало після паузи у допомозі від США

У суботу Збройні Сили України оголосили про відхід із ключового міста Авдіївки Донецької області після місяців запеклих боїв, які коштували десятків тисяч втрат росіян, нагадує ABC7.

Авдіївка — перше відносно велике українське місто, яке відійшло під російський контроль після Бахмута майже рік тому. До 2022 року в місті проживало 32 000 мешканців, з 2014 року воно було на лінії фронту. За майже 2 роки повномасштабної війни Росія перетворила його на руїни.

Це також перше українське місто, яке впало після того, як США зайшли в глухий кут у надсиланні додаткової військової допомоги.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив у суботу, що російські війська повністю взяли під контроль Авдіївку. Шойгу повідомив, що війська зачищають останні «осередки опору» на Авдіївському коксохімічному заводі.

Українські війська стримували в Авдіївці потужний російський наступ із жовтня, але через серйозну нестачу боєприпасів на тлі скорочення західної допомоги Росія змогла відновити величезну перевагу в артилерії та авіаударах, що дозволило їй прогризти оборону та зрівняти місто з землею.

За останні два тижні Росії вдалося значно просунутися на півночі та півдні, почавши оточення Авдіївки. ЗСУ не мали іншого вибору, окрім як відступити або ризикувати потрапити в оточення, тобто відхід мав запобігти втраті нових військ і техніки.

Багато в чому було надзвичайним те, що Україна утримувала Авдіївку аж з початку повномасштабного вторгнення Росії — частково через те, наскільки сильно вона була укріплена, — але це підкреслює, що ініціатива тепер у руках Росії. Більшість військових аналітиків не вірять, що падіння Авдіївки матиме негайний серйозний вплив на загальну позицію України, оскільки Росії буде важко просунутися далі від неї, як це було з Бахмутом.

За словами командувача Таврійським напрямком бригадного генерала Олександра Тарнавського, Україна зосереджується на перегрупуванні військ, поповненні запасів і розміщенні підрозділів на нових стратегічних позиціях.

Тим часом офіційний представник США, проінформований минулого тижня, сказав, що Україна може зіткнутися з «катастрофічною» нестачею боєприпасів до березня, якщо Конгрес не санкціонує надання додаткової допомоги країні.

Все ж, Росія зазнала величезних втрат, щоб окупувати Авдіївку — втрати, за оцінками, перевищують 20 000 убитих і поранених з жовтня та понад 1000 одиниць бронетехніки з початку наступу на Авдіївку в жовтні.