16 Травня, 2024

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні та десяті роковини розстрілу Майдану

20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні на честь загиблих учасників Революції Гідності 2013-2014 років. Десять років тому в цей день відбулися ключові події, які вплинули на результат революції та змусили президента-диктатора Віктора Януковича втекти, нагадує The New Voice of Ukraine.

20 лютого 2014 року під час Революції Гідності у Києві було вбито 48 протестувальників, загальна кількість загиблих досягла 107 осіб, зарахованих до Героїв Небесної Сотні.

Сьогодні, 20 лютого 2024 року, на честь Дня пам’яті Меморіал Небесної Сотні відвідала пані посол США Бріджит Брінк.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Небесної Сотні — звичайних чоловіків і жінок, які віддали своє життя за право українців обирати власне майбутнє, — сказала пані посол. — Сполучені Штати підтримували вас 10 років тому і ми непохитно стоїмо з вами сьогодні, солідарні з вашою боротьбою за свободу та майбутнє, яке ви обираєте».

Нагадаємо, що 21 лютого 2014 року Україна попрощалася на Майдані Незалежності із загиблими під час Революції Гідності. Дві українські поетеси Людмила Максимлюк і Тетяна Домашенко надихнулися урочистістю церемонії на створення віршів, у яких вперше було введено термін «Небесна Сотня» щодо загиблих. Назва виникла за аналогією з основними структурними одиницями Майдану — сотнями. Цей вислів швидко підхопили. Того ж року було засновано орден Героїв Небесної Сотні, а десятки українських міст перейменували вулиці на честь загиблих протестувальників.

Частина вулиці Інститутської в Києві, де 20 лютого 2014 року стався масовий розстріл протестувальників, тепер називається Алеєю Героїв Небесної Сотні.

Спочатку Небесна сотня складалася з 48 осіб, які були вбиті на вулиці Інститутській та біля Майдану 20 лютого 2014 року. Пізніше список доповнили. 98 загиблим учасникам революції в листопаді 2014 року посмертно присвоєно звання Героя України. Небесна Сотня, до якої нині входять 107 осіб, спочатку складалася з цих 98 героїв, а також чотирьох інших, які загинули на початку російсько-української війни на Донбасі.

Першого з Героїв Небесної Сотні Павла Мазуренка забили до смерті в Києві 22 грудня 2013 року нападники у формі міліції. Останній, Віктор Орленко загинув 3 червня 2015 року від поранень, отриманих 18 лютого 2014 року біля Будинку профспілок. Наймолодшому Назарію Войтовичу було 17 років, а найстаршому — Івану Наконечному — 82 роки. Серед 107 Героїв Небесної Сотні 104 чоловіки та 3 жінки.

П’ятий президент України Петро Порошенко своїм указом від 11 лютого 2015 року оголосив 20 лютого Днем Героїв Небесної Сотні «з метою увічнення великої людської, громадянської та національної мужності та самовідданості, сили духу та стійкості громадян, які переломили курс історії нашої країни».