16 Травня, 2024

ВПС України збили шість російських винищувачів лише за три дні

Україна заявила, що знищила ще два російські винищувачі в понеділок, тим самим збивши шість літаків лише за три дні. Про це повідомляє Business Insider.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що в понеділок ВПС України знищили два російські літаки: винищувач-бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-35С. За його словами, літаки були знищені вранці після того, як вони атакували позиції українських військ із застосуванням керованих авіабомб.

Заява Сирського з’явилася після того, як командувач ВПС України Микола Олещук заявив, що його війська знищили чотири російські літаки за вихідні: три Су-34 і один Су-35.

Су-34 вважається найкращим російським винищувачем-бомбардувальником, вартість якого становить 50 мільйонів доларів за даними Forbes. Тим часом Су-35 має бомбове навантаження понад 17 000 фунтів.

Повітряні сили України загалом перебувають у гіршому стані, ніж повітряні сили Росії, оскільки літаків набагато менше, а моделі набагато старіші. Але Україна змогла вивести російські літаки на обмежену роль в бою, здебільшого використовуючи свої системи протиповітряної оборони, щоб утримати їх у повітряному просторі РФ та не давати їм змоги літати над Україною.

Професор Джастін Бронк, експерт з теми Росії та повітряної війни з британського Королівського інституту об’єднаних служб, сказав Business Insider, що Україна змогла зробити російські військово-повітряні сили «значною мірою нерелевантними для конфлікту». Він назвав це «дуже вражаючим» досягненням України.

Раніше Україна вже збивала кілька російських літаків поспіль: у грудні ліквідували три російські Су-34 протягом двох днів. У січні ВПС України збили російський літак раннього попередження з радіолокатором А-50, дорогий і рідкісний реактивний літак, який допомагає координувати бойові дії. Ці втрати були «ганебними» для Росії, враховуючи її перевагу в повітряних силах, сказав Раджан Манон, експерт з теми Росії та України та директор американського аналітичного центру Defence Priorities.