Україна продасть розкішну яхту путінського кума Медведчука

Україна продасть розкішну яхту путінського кума Медведчука

Арештовану 92-метрову яхту Royal Romance колишнього нардепа і кума президента РФ Путіна Віктора Медведчука, обвинуваченого в державній зраді, продадуть, а гроші від угоди отримає Україна. Фізично судно знаходиться в Хорватії, а його продаж відбуватиметься через інтернет-аукціони Prozorro. Sale, повідомляє Obozrevatel.

На продаж яхти дав дозвіл Кабінет міністрів України. Формально яхтою управляє Національне агентство з розшуку та менеджменту активами (АРМА), яке й запропонувало уряду продати судно, повідомляє пресслужба агентства.

«Кабінет Міністрів України погодив АРМА реалізацію 92-метрової яхти Royal Romance, що належить сім’ї Віктора Медведчука та знаходиться у Хорватії […] Проведення конкурсу щодо реалізації активів у вигляді рухомого майна, яке перебуває за кордоном та передане АРМА для реалізації, здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Таке погодження сьогодні оформлено відповідним протокольним рішенням Кабінету Міністрів України», — йдеться в повідомленні.

Усі кошти від продажу підуть безпосередньо до державного бюджету України. Початкова вартість судна оцінювалася в понад 200 мільйонів доларів.

92-метрова Royal Romance входить до п’ятірки найбільших яхт у світі, які використовуються виключно для потреб своїх власників. Річні витрати на обслуговування, ремонт і пальне такої яхти коливаються від 15 до 20 мільйонів доларів.

Яхту Royal Romance заарештували в Хорватії 16 березня 2023 року. Рішення про передачу яхти АРМА ухвалив Личаківський районний суд Львова. У рішенні суду відразу було зазначено, що яхта буде продана. Водночас суд хорватського міста Спліт ухвалив передати Україні яхту Медведчука на підставі запиту про міжнародну правову допомогу. Як зазначила голова АРМА Олена Дума, у разі продажу судна це стане першим прикладом продажу арештованих активів, які знаходяться за кордоном.