16 Травня, 2024

Кожен третій українець вважає, що треба обмежити права співгромадян за кордоном

У рамках дослідження «Правосуддя в контексті російської збройної агресії», проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», було отримано результати щодо розуміння українцями загальної ситуації в країні, реінтеграції біженців та людей з тимчасово окупованих територій України, та майбутнього країни.

За результатами опитування, 78% респондентів вважають, що економічна ситуація в країні за останній рік погіршилася, 6% — що вона покращилася, ще 13% — що вона не змінилася.

59% вказали на негативні зміни в матеріальному становищі сім’ї, при цьому для 36% стан речей не змінився, для 4% – змінився на краще. Половина респондентів відзначили погіршення почуття впевненості в завтрашньому дні та політичної ситуації в країні. У динаміці порівняно з листопадом 2022 року показники погіршення ситуації суттєво зросли. Для чверті опитаних у цих сферах нічого не змінилося, ще 15% відзначають покращення.

Думки респондентів щодо доцільності підтримки українців за кордоном розділилися: 40% вважають, що підтримку потрібно надавати, 57% – що не потрібно. Про потребу підтримки часто говорить молодь, а також мешканці деокупованих, прифронтових територій та зон бойових дій.

На думку більшості респондентів, держава вже має впроваджувати заходи щодо підтримки та налагодження контакту з населенням, яке залишилося на окупованих територіях. 47% вважають, що такі ініціативи мають бути спрямовані лише на тих, хто підтримує Україну, 40% — на всіх, хто залишився на окупованих територіях. 8% вказали, що такі заходи не є пріоритетними, ще 3% вважають, що держава взагалі не повинна витрачати на це ресурси.

54% респондентів вважають, що не потрібно застосовувати обмеження прав (право голосу, обіймати певні посади, вести господарську діяльність) для мешканців окупованих територій, ще 43% мають протилежну думку. Про доцільність обмеження прав громадян України, які виїхали за кордон, вказали 29% респондентів, проти такої ініціативи – 68%.

Понад 90% респондентів вважають, що Україна має спільне майбутнє з жителями окупованих у 2022 році територій. 83% респондентів бачать спільне майбутнє з жителями окупованих у 2014 році Криму та Донбасу.

Про необхідність загальнонаціональної дискусії між представниками різних регіонів України щодо формату спільного майбутнього після звільнення окупованих територій зазначають 83% респондентів, ще 14% мають протилежну думку. На думку 48%, дискусію слід починати після закінчення війни, тоді як 32% респондентів вважають, що процес має початися зараз. Ще 19% вказали, що обговорення варто починати після стабілізації ситуації на фронті.