США назвали «червоні лінії» у використанні Україною винищувачів F-16

США назвали «червоні лінії» у використанні Україною винищувачів F-16

У Пентагоні окреслили «червоні лінії» щодо використання українських F-16 під час російсько-української війни, пише Militarnyi із посиланням на прессекретаря Департаменту оборони США Патріка Райдера.

Відповідаючи на запитання щодо обмежень на використання F-16, Райдер сказав, що західні країни бачать використання цих винищувачів лише на суверенній території України. За словами чиновника, після отримання винищувачів Україна матиме «унікальний повітряний потенціал, який покликаний зосередитися на захисті Україною своєї суверенної території та в межах суверенних кордонів України».

Раніше президент Румунії Клаус Йоганніс схвалив навчання українських пілотів на винищувачах F-16 у навчальному центрі в Румунії. Він також погодив транспортування територією країни міжнародної військової допомоги для України. Це питання найближчим часом буде розглянуто на зустрічі лідерів обох палат парламенту Румунії. Голосування має відбутися на наступному спільному пленарному засіданні.

11 березня з посиланням на The New York Times повідомлялося, що перші шість винищувачів F-16 будуть доставлені в Україну до літа цього року. Газета повідомляє, що наразі дванадцять пілотів, як очікується, будуть готові до бойових польотів на F-16 до цього літа після 10 місяців навчання в Данії, Британії та Сполучених Штатах.

Водночас автори статті наголошують, що до моменту повернення пілотів в Україну буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники. Крім того, видання стверджує, що українські пілоти ще не прибули до навчального центру на румунській авіабазі Фетешті, де вони мали пройти льотну підготовку на F-16, хоча літаки вже готові.