Україна та США втратили позиції у Світовому рейтингу щастя 2024

Україна та США втратили позиції у Світовому рейтингу щастя 2024

Україна опустилася ще на 13 позицій у світовому рейтингу щастя 2024 року, опинившись на 105 місці у порівнянні з 92 у 2023 році, розповідає Sky News.

Фінляндія була визнана найщасливішою країною світу сьомий рік поспіль, за нею йдуть Данія, Ісландія, Швеція, Ізраїль, Нідерланди, Норвегія, Люксембург, Швейцарія та Австралія.

США опустилися на вісім сходинок у рейтингу — з 15-ї на 23-ю, причому експерти звинувачують в цьому тенденції зростання нещасливості молодих людей у Західній Європі та Північній Америці та щось схоже на «кризу середнього віку». Міленіали та молодші вікові групи в Північній Америці також значно частіше, ніж старші вікові групи, повідомляють про самотність.

Отримані результати суперечать результатам попередніх досліджень добробуту, які показали, що рівень щастя є найвищим у дитинстві та ранньому підлітковому віці, перш ніж падати до найнижчого рівня в середньому віці, а потім зростати після виходу на пенсію.

На думку вчених, низка факторів знижує рівень щастя молодих людей, включаючи посилення поляризації в соціальних питаннях, негативні аспекти соціальних медіа та економічну нерівність, через які молодим людям важче дозволити собі власне житло, ніж у минулих поколіннях.

У той час як це явище є найбільш яскравим у Сполучених Штатах, вікова різниця в добробуті також велика в Канаді та Японії, і меншою мірою у Франції, Німеччині та Британії, які втратили позиції в цьогорічному рейтингу. Навпаки, багато країн із найбільшим покращенням добробуту є колишніми комуністичними країнами Центральної та Східної Європи.

Там, на відміну від багатших країн, молоді люди повідомляють про значно кращу якість життя, ніж люди похилого віку, часто на рівні або навіть краще, ніж у Західній Європі. Словенія, Чехія та Литва входять до топ-20. Росія опустилася з 70-го на 72-ге місце.

Результати були опубліковані 20 березня, у Міжнародний день щастя.