13 Травня, 2024

Російські атаки знищили 80% потужностей ТЕС в Україні — Міненергетики

За останні тижні Росія завдала найпотужніших з початку війни ударів по 80% українських електростанцій і половині гідроелектростанцій, заявив у понеділок міністр енергетики України Герман Галущенко. Про це пише Barrons.

З кінця березня Москва майже щодня завдає ударів по українській енергосистемі, що призвело до значних відключень електроенергії у Харкові.

«До 80% теплової генерації було атаковано. Більше половини гідрогенерації та велика кількість підстанцій», — сказав Галущенко журналістам у Києві.

«Це найбільша атака на енергетичний сектор України з початку війни», — додав міністр.

До російського вторгнення виробництво електроенергії в Україні було досить рівномірно збалансоване між вугіллям, природним газом та атомною енергетикою, з меншою часткою гідроенергетики.

Найбільша в країні атомна електростанція в Запоріжжі перебуває під російським контролем майже з початку війни.

Галущенко сказав, що «масштаб і вплив цих атак набагато більший», ніж попередні атаки взимку з 2022 по 2023 рік, коли мільйони людей страждали від морозних температур без електрики та опалення.

«Ми бачимо, що росіяни модифікували зброю», — сказав міністр, додавши, що тепер вони використовують вибухові дрони та ракети іранського зразка, які завдають більшої шкоди за одну атаку.