Чи можна продовжити гуманітарний пароль за U4U, якщо ви вже виїхали зі США

Чи можна продовжити гуманітарний пароль за U4U, якщо ви вже виїхали зі США

Поки українські переселенці, які приїхали до США за програмою Uniting for Ukraine два роки тому, поновлюють свій захисний статус і подають документи на re-parole, деяких цікавить питання: а як щодо тих, хто вже виїхав з країни? Відповідає Служба громадянства та імміграції США.

Нагадаємо, що на UA Diaspora є спеціальна рубрика Uniting for Ukraine: у ній ви знайдете корисну інформацію щодо програми.

Згідно з інформацією на офіційному сайті USCIS, тільки певні громадяни України та їхні найближчі родичі, які вже перебувають у Сполучених Штатах, можуть подавати клопотання про гуманітарний пароль за цією процедурою.

Імміграційна служба нагадує: будь-який попередній період дії гуманітарного пароля закінчується автоматично, коли негромадянин залишає США.

Громадяни України та їхні найближчі родичі, які перебувають за межами Сполучених Штатів, можуть подати заяву на гуманітарний пароль за програмою U4U. Бенефіціари мають право на цей процес, якщо вони:

  • проживали в Україні безпосередньо перед російським вторгненням (до 11 лютого 2022 року) і були переміщені внаслідок вторгнення;
  • є громадянами України та мають дійсний український паспорт (або є дитиною, вписаною в паспорт одного з батьків), або, якщо не є громадянином України, є найближчим членом сім’ї бенефіціара-громадянина України за U4U, який має дійсний паспорт і подорожує разом з бенефіціаром-громадянином України;
  • мають спонсора, який подав форму I-134A від їхнього імені, яку USCIS перевірила та підтвердила як достатню; та
  • пройшли біографічну та біометричну перевірку безпеки.

Щоб мати право на цей процес, діти віком до 18 років повинні подорожувати до пункту в’їзду в США під опікою та піклуванням батьків або законних опікунів. Батьки та діти, які не проживають в одній країні перед поїздкою, все одно можуть скористатися цією процедурою.

Підтримуюча особа повинна заповнити та подати форму I-134A до USCIS та пройти перевірку з боку уряду США для захисту від можливої експлуатації та зловживань, а також для того, щоб переконатися, що вона здатна фінансово утримувати українців, яких вона погоджується підтримувати.