Скільки українських біженців прийняли США та Європа та чи повертаються вони додому

Скільки українських біженців прийняли США та Європа та чи повертаються вони додому

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило, серед іншого, найбільшу вимушену міграцію в Європі з часів Другої світової війни. До третини населення було переміщено. Через понад два роки від початку великої війни десять мільйонів українців досі не можуть повернутися до своїх домівок, зазначає Reliefweb.

Майже чотири мільйони залишаються внутрішньо переміщеними особами в Україні, а понад шість мільйонів біженців знайшли притулок за кордоном, не лише в Європі, а й у більш віддалених країнах.

Нагадаємо, що на UA Diaspora є спеціальна рубрика Uniting for Ukraine: у ній ви знайдете корисну інформацію щодо програми У США.

Ситуація у США та Канаді

Понад 400 тисяч українців мігрували до Канади та США з лютого 2022 року станом на початок 2024 року. Обидві ці країни запровадили спеціальні візові режими для українських біженців.

США надали або тимчасовий захищений статус, або (для тих, хто прибув після 1 квітня 2022 року) спеціальний гуманітарний пароль, наданий в рамках програми «Uniting For Ukraine» (U4U) більшості з приблизно 270 000 українців, які прибули. Основним принципом цього типу візи, яка надається на два роки, є гарантія осіб або сімей, які вже легально проживають у США. Родичі, друзі заявників або волонтери з широкої громадськості можуть взяти на себе цю роль спонсора. У 2024 році гуманітарний пароль дозволили продовжити ще на два роки.

Ситуація в Європі

За оцінками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, наразі в Європі перебувають близько 6 мільйонів українських біженців. Розподіл біженців за останній рік суттєво змінився. Якщо навесні 2023 року Польща все ще була країною з найбільшою кількістю переселенців з України, то зараз Німеччина є провідною країною. За офіційною статистикою, наразі в Німеччині проживає близько 1,1 мільйона українських біженців.

Кардинально змінилася ситуація з біженцями і в Польщі. Із понад 1,6 мільйона біженців, яким ця країна надала тимчасовий захист, там залишилися лише близько 960 тисяч. Причин масового виїзду з Польщі декілька. Недавні соціологічні дослідження показують, що основними рушійними силами вторинної міграції до Німеччини є вищі заробітки та краще соціальне забезпечення.

За кількістю біженців на душу населення Естонія лідирує в рейтингу ЄС, де на 1000 жителів припадає близько 37 українців, які отримали тимчасовий захист. У Молдові біженці складають майже двадцяту частину населення, а в Чорногорії – більше десятої. Серед західноєвропейських країн Ірландія може похвалитися найбільшою відносною кількістю біженців з України. З населенням лише п’ять мільйонів у цій острівній країні вже понад 100 000 українців і кількість продовжує зростати.

Повернення

Станом на початок квітня 2023 року УВКБ ООН зареєструвало понад 11 мільйонів перетинів кордону з Україною. Однак ця цифра включає повторні перетини. Міжнародна організація з міграції (IOM) оцінює фактичну кількість репатріантів приблизно в 4,6 мільйона осіб. Протягом тривалого часу опитування переміщених осіб по всій Європі показують, що більшість має намір повернутися в Україну. Проте чиновники та експерти сходяться на думці, що масове повернення можливе лише за умови виконання в країні трьох основних умов: робота, житло та безпека.