Українські полярники нарахували рекордну кількість пінгвінів біля «Вернадського»

Українські полярники нарахували рекордну кількість пінгвінів біля «Вернадського»

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, цього сезону — тобто, з вересня по квітень включно — українські полярники нарахували рекордну кількість субантарктичних пінгвінів на острові Галіндез, де розташована станція «Академік Вернадський».

Пінгвінів було нараховано понад 7 тисяч! Як так вийшло? Річ у тому, що зміна клімату, яка призводить до потепління та зменшення морського льоду в Антарктиці, спричиняє міграцію тварин, які раніше не заселяли певні території. До 2007 року, наприклад, субантарктичні пінгвіни не мігрували до «Вернадського». Головною причиною цього є пізнє танення льоду навколо острова Галіндез.

Раніше в цій місцевості температури опускалися до −20°C і нижче, що обмежувало пінгвінів у полюванні через наявність льоду, тому вони обирали північніші території. Однак з потеплінням на західному узбережжі Антарктичного півострова, субантарктичні пінгвіни почали рухатися на південь. Перші гнізда були помічені в 2007 році на мисі Марина-Пойнт поблизу станції.

Кількість субантарктичних пінгвінів на острові зросла з 3,5 тисяч у 2020 році до понад 7 тисяч у 2024 році. Оскільки українські експедиції наразі мають 14 учасників, то виходить, що припадає близько 500 пінгвінів на одного полярника.

Національний антарктичний науковий центр зазначає, що цього сезону українські біологи нарахували у регіоні станції:

  • 9 колоній теплолюбних субантарктичних пінгвінів з загальною кількістю 35 тисяч;
  • 3 колонії холодолюбних пінгвінів Аделі з загальною кількістю до 5 тисяч;
  • трохи більше 50 особин антарктичних пінгвінів, які полюбляють транзитну зону між Субантарктикою та Антарктикою;

Субантарктичні пінгвіни припливають на острів на шлюбний сезон у вересні-жовтні (це антарктична весна). Вони збираються у пари, будуть гнізда, відкладають яйця, виводять та вирощують пташенят. На антарктичну зиму пінгвіни залишають околиці «Вернадського», відпливаючи туди, де є чиста вода.