16 Травня, 2024

США можуть перевірити Ілона Маска на загрозу нацбезпеці через твіти про Україну

Адміністрація Байдена відчуває певний дискомфорт через твіти генерального директора SpaceX про війну Росії з Україною та його безкомпенсовану підтримку Starlink у регіоні, пише CNET із посиланням на Bloomberg.

Посадові особи в адміністрації Байдена обговорюють, чи варто перевіряти деякі бізнес-підприємства Ілона Маска на предмет загрози для національної безпеки, включаючи його заявку на придбання Twitter і роботу його мережі супутників Starlink.

Американським чиновникам не подобається припущення Маска про те, що він припинить постачання супутникових послуг Starlink в зруйновану війною Україну — це, за його словами, коштувало йому 80 мільйонів доларів. Серія твітів із дедалі більш дружньою позицією щодо Росії у триваючій війні з Україною також викликала занепокоєння, повідомили люди, яких назвали знайомими з цим питанням. Особливу увагу викликають його плани придбати Twitter разом із групою іноземних інвесторів.

Хоча обговорення все ще перебуває на ранній стадії, одна з можливостей уряду США та розвідувального співтовариства для перевірки бізнес-підприємств Маска — через Комітет з іноземних інвестицій у США — секретну урядову комісію, яка розглядає злиття, які можуть призвести до того, що американський бізнес починає контролювати іноземна компанія. Перегляду CFIUS часто достатньо, щоб скасувати угоду.

Маск, найбагатша людина у світі, останніми тижнями звернувся до Twitter, щоб запропонувати пропозиції, сприятливі для президента Росії Володимира Путіна щодо припинення війни Росії з Україною. Маск також написав у Твіттері, що SpaceX, яка керує мережею супутників Starlink, «втрачає» близько 20 мільйонів доларів на місяць, надаючи послуги безкоштовно Україні, додавши, «але ми продовжуватимемо це робити (зітхання)».

Маск не вперше привертає пильну увагу з боку уряду США. У 2019 році Пентагон перевіряв федеральний дозвіл Маска після вживання марихуани в подкасті коміка Джо Рогана. Його надсекретний дозвіл перевірявся, оскільки компанія, яку він очолює, має сертифікат для запуску військових супутників-шпигунів для Уряд США та тому, що контракти NASA вимагають від компаній «підтримувати програму для досягнення робочої сили, вільної від наркотиків та алкоголю».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *