«Надамо всю підтримку, яку зможемо»: Японія вперше передає Україні військову техніку

«Надамо всю підтримку, яку зможемо»: Японія вперше передає Україні військову техніку

Японія провела церемонію з нагоди запланованої передачі близько 100 військових машин Україні, оскільки Токіо прагне надати обладнання, яке може мати ширше військове використання, ніж його попередні поставки шоломів і захисних костюмів. Про це пише ABC.

Під час урочистої церемонії в Міністерстві оборони, на якій було представлено дві півтонні вантажівки, віце-міністр оборони Японії Тосіро Іно вручив Послу України Сергію Корсунському документ із переліком трьох типів транспортних засобів, які входять до пакету допомоги.

«Ми сподіваємося, що вторгнення закінчиться якнайшвидше і повернеться мирне повсякденне життя, — сказав Іно. — Ми надамо всю підтримку, яку зможемо».

Пожертвування, яке також включає в себе 30 000 продовольчих пайків, надійшло в той момент, коли уряд Японії прагне полегшити свою політику передачі військового обладнання відповідно до нової політики національної безпеки, яка дозволяє її військовим виконувати більшу наступальну роль. Після Другої світової війни Японія дотримувалася «принципу лише захисту».

Тоді як інші країни надали Україні танки, ракети та винищувачі, Японія обмежила свої пожертви нелетальним обладнанням: бронежилетами, шоломами, протигазами, захисними костюмами, малими дронами та продовольчими пайками з початку вторгнення Росії минулого року.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда пообіцяв вантажівки президенту України Володимиру Зеленському під час їхньої зустрічі в Хіросімі в неділю на полях саміту Великої сімки. Японія також запропонувала лікувати поранених українських військових у своєму військовому госпіталі.

Транспортні засоби складаються з півтонних вантажівок, машин високої мобільності та вантажно-розвантажувальних машин. Агентство закупівель, технологій і логістики повідомило, що деталі, включаючи точну кількість транспортних засобів і терміни їх відправки, уточнюються.