17 Травня, 2024

США зробили заяву щодо «виборів» Росії на тимчасово окупованих територіях України

Російська Федерація проводить фіктивні вибори на тимчасово окупованих територіях України — на це звернув пильну увагу Державний департамент Сполучених Штатів та висловив свою офіційну позицію.

Як зазначають у Держдепартаменті, ці так звані вибори відбуваються майже через рік після того, як Кремль влаштував фіктивні референдуми та «анексував» Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області України, а також понад дев’ять років після того, як Росія мала намір анексувати українську Автономну Республіку Крим і місто Севастополь.

«Кремль сподівається, що заздалегідь визначені, сфабриковані результати посилять незаконні претензії Росії на окуповані нею частини України, але це не що інше, як вправа з тренування у пропаганді», — пишуть на сайті Держдепартаменту США.

Дії Росії демонструють її відверте нехтування принципами Статуту ООН, такими як повага до державного суверенітету та територіальної цілісності, які є основою глобальної безпеки та стабільності, — підкреслює влада США.

«Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Російської Федерації на будь-яку суверенну територію України, і ми нагадуємо будь-яким особам, які можуть підтримати російські фіктивні вибори в Україні, в тому числі виступаючи в якості так званих „міжнародних спостерігачів“, що вони можуть бути піддані санкціям та візовим обмеженням», зазначає Державний департамент.