18 Травня, 2024

Конгресмени обох партій просять главу Пентагону передати ATACMS Україні

Група конгресменів від Демократичної та Республіканської партій звернулась до глави Пентагону Ллойда Остіна з проханням надати Україні ракети ATACMS. Про це повідомив «слуга народу» Єгор Чернєв, передає Censor.net.

Він зазначив, що це звернення конгресмени написали після зустрічі з українською делегацією в Мюнхені.

«Я сподіваюся, що після надання Україні ракет ATACMS у Шольца не буде жодних аргументів проти та простору для маневру. Якщо йому буде потрібен додатковий сигнал, ми постараємося його надати. Минулого разу саме так працювала схема з „Леопардами“ після оголошення про передачі нам „Абрамсів“», — сказав Чернєв.

Він додав, що в цьому питанні Україна має підтримку в Конгресі. І тепер ми повинні чекати на відповідь Білого дому та Пентагону.

«Треба спробувати всі методи. Слова „неможливо“ не повинно бути», — підсумував Чернєв.

Нагадаємо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц блокує передачу Україні далекобійних ракет Taurus через побоювання щодо ескалації відносин своєї країни з РФ.

Довідково:

Армійська тактична ракетна система MGM-140 (ATACMS) — тактична балістична ракета, розроблена і вироблена американською оборонною компанією Ling-Temco-Vought (LTV), а потім Lockheed Martin. Вона використовує тверде паливо, має висоту 13 футів (4,0 м) і діаметр 24 дюйми (610 мм), а найдальші варіанти можуть літати на відстань до 190 миль (300 км).

Ракети можуть запускатися з гусеничної реактивної системи залпового вогню М270 (РСЗВ) та колісної високомобільної артилерійської ракетної системи М142 (HIMARS).

Пусковий контейнер ATACMS має кришку з шістьма кружками, як у стандартної кришки ракети РСЗВ, але містить лише одну ракету; через ідентичну схему розвідки противника стає складніше виділити його як важливу ціль.