На прохання українців змінено назву фільму, що відкриватиме Каннський кінофестиваль

На прохання українців змінено назву фільму, що відкриватиме Каннський кінофестиваль

Режисер Мішель Хазанавічюс перейменував фільм «Z», що відкриватиме Канни, через схожість із символом ненависті до Росії. Літера Z часто використовується як символ підтримки путінського вторгнення в Україну, пояснює Indiewire.

Після протестів Українського інституту кіно щодо подібності назви із символом ненависті до Росії Мішель Хазанавічюс перейменував свій фільм перед прем’єрою у Каннах. Раніше він називався «Z» (від слова “зомбі”), тепер у Франції він називатиметься «Cut!» (“Ріж!”). На міжнародному рівні комедія про зомбі відома як Final Cut.

“Назва, можливо, була забавною, коли [я] закінчив фільм кілька місяців тому, але сьогодні це зовсім не так, і я не можу цього винести, – сказав режисер. – Мій фільм покликаний приносити радість, і я не хотів би, щоб він якимось чином асоціювався з цією війною. Тому я щасливий змінити його назву та цим скромним жестом показати свою повну підтримку українському народові».

Новий фільм Мішеля Хазанавічюса має відкривати фестиваль поза конкурсом. Фільм є рімейком японської зомбі-комедії 2017 року “One Cut of the Dead”, в якій знялися Ромен Дюріс та Береніс Бежо. Однак тепер він привертає небажану увагу. Літера «Z» нині з’являється на багатьох російських бойових машинах, які використовуються російською армією для відмінності своїх військ від українських. З початком війни цей символ набув більшого значення в російській та європейській культурі, і громадяни використали його, щоб висловити свою підтримку вторгненню.

Деякі діячі ЗМІ у просторіччі називають цей символ «звастикою», оскільки він став позначати той самий вид етнонаціоналізму, як і нацистська свастика. Український парламентський орган, Верховна Рада, заборонив цей символ в Україні разом із літерою «V», яка має таку ж мету.

Хоча назва фільму Хазанавічюса, очевидно, є посиланням на зомбі, українці образилися на те, що символ ненависті займає таке чільне місце на кінофестивалі. У листі до Канн Український інститут кіно написав, що «ми вважаємо, що зміна назви фільму відкриття Канського кінофестивалю була б жестом проти варварства, насильства та терору російської армії».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *