Чи муситиме Україна повертати гроші США за ленд-ліз після війни?

Чи муситиме Україна повертати гроші США за ленд-ліз після війни?

У січні 2022 року сенатори Сполучених Штатів підготували законопроект щодо ленд-лізу на користь України. У квітні цей законопроект підтримали Сенат та Палата представників США, а 9 травня історичний документ підписав президент Джо Байден.

Як такий, закон про ленд-ліз передбачає спрощену процедуру надання Україні військової та іншої допомоги, прибираючи низку бюрократичних перешкод.

Багатьох українців та американців з моменту підписання закону цікавить: чи муситиме Україна повертати гроші за допомогу, надану за процедурою ленд-лізу? Якщо так, то з яких ресурсів вона це зробить? Адже країна вже має дуже великі збитки через війну, а по її закінченню Україні може бути зовсім важко повертати борги.

На це запитання відповіла виданню “Європейська правда” тимчасова повірена США в Україні Кристина Квін.

За її словами, незважаючи на назву закону (lend – надавати займ із відсотком, lease – надавати в оренду), влада Сполучених Штатів не має на увазі те, що “Україна має повернути все, що отримає через цей механізм”.

“Ідея ленд-лізу в іншому. Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно, ленд-ліз не призведе до появи в України якогось величезного боргу після війни”, – пояснила Квін.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *