Держдеп США запустив програму документування воєнних злочинів Росії в Україні

Держдеп США запустив програму документування воєнних злочинів Росії в Україні

Держдепартамент США оголосив про запуск нової Conflict Observatory, щоб зібрати, проаналізувати та зробити загальнодоступними докази військових злочинів та інших звірств, вчинених Росією в Україні, йдеться у офіційному повідомленні.

Програма охоплює документацію, перевірку та розповсюдження відкритих джерел доказів щодо дій російських сил під час жорстокої війни президента Путіна, повідомлює Держдеп.

Conflict Observatory аналізуватиме та зберігатиме загальнодоступну та комерційно доступну інформацію, включаючи супутникові зображення та інформацію, що поширюється через соціальні мережі, відповідно до міжнародно-правових стандартів, для використання в поточних та майбутніх механізмах підзвітності. Онлайн-платформа буде публічно ділитися документацією, щоб допомогти спростувати зусилля Росії з дезінформації та пролити світло на злочини.

Ця програма створюється з початковими інвестиціями в розмірі 6 мільйонів доларів, а майбутнє фінансування буде надходити від Європейської ініціативи демократичної стійкості (EDRI). Нова програма є частиною низки зусиль уряду США як на національному, так і на міжнародному рівнях, спрямованих на забезпечення майбутньої відповідальності за жахливі дії Росії.

“Conflict Observatory — це ще одна демонстрація непохитної підтримки Сполучених Штатів народу України, який відважно захищає свою країну та свою свободу у відповідь на навмисну, невиправдану та неспровоковану війну президента Путіна”, – йдеться у заяві.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *