Суд у Гаазі зобов’язав Росію виплатити $5 млрд українському «Нафтогазу»

Суд у Гаазі зобов’язав Росію виплатити $5 млрд українському «Нафтогазу»

Суд у Гаазі зобов’язав Російську Федерацію виплатити 5 мільярдів доларів компенсації за арешт активів української державної енергетичної компанії після незаконної анексії Криму Москвою у 2014 році, пише Politico.

У заяві, опублікованій у четвер, група «Нафтогаз» повідомила, що напередодні Постійний третейський суд ухвалив рішення на користь компанії у цій справі.

«Незважаючи на спроби Росії перешкодити правосуддю, Арбітражний трибунал зобов’язав Російську Федерацію відшкодувати „Нафтогазу“ збитки на суму 5 мільярдів доларів», — йдеться в заяві, підтверджуючи, що компенсація стосується «наслідків конфіскації Росією наших активів у Криму в 2014 році».

Москва раніше погрожувала застосувати санкції проти «Нафтогазу», якщо українська компанія звернеться з позовом до суду. Однак, враховуючи, що Росія раніше відмовлялася виконувати інші рішення міжнародного суду, що стосуються «Нафтогазу», забезпечення реституції може виявитися складним завданням. Москва також може оскаржити це рішення.

За даними Києва, після того, як російські війська увійшли до Криму дев’ять років тому, кремлівські чиновники націоналізували енергетичну інфраструктуру, включаючи трубопроводи та морські бурові установки.