Голова Пентагону розповів, коли Україна «без сумніву» стане членом НАТО

Голова Пентагону розповів, коли Україна «без сумніву» стане членом НАТО

Голова Департаменту оборони США Ллойд Остін заявив CNN у четвер, що «не сумнівається», що Україна стане частиною НАТО.

«Я не сумніваюся, що це станеться, і ми чули, що майже кожна країна в залі говорила про це», — сказав Остін в інтерв’ю у Вільнюсі після дводенного саміту. Остін зазначив, що Україна приєднається до НАТО після закінчення війни з Росією.

«Я думаю, що це заспокоїло Володимира Зеленського. Є й інші речі, які мають відбутися, як-от судова реформа та речі, які гарантують, що демократія перебуває в хорошій формі», — додав Остін.

Саміт НАТО у Вільнюсі розпочався з напруженої дискусії між Києвом і Заходом щодо відсутності термінів вступу України до альянсу, але завершився в середу шквалом солідарності та гарантій безпеки з боку західних лідерів, що майбутнє України з військовим блоком.

Відповідаючи на запитання CNN, наскільки близька Україна до стандартів НАТО, Остін відповів, що «є ще над чим працювати».

«З точки зору підготовки та оснащення, ще є над чим працювати, — сказав Остін. — Але ми виконуємо цю роботу зараз, коли вони воюють у цій війні, і тому до цього моменту було зроблено багато чого, що потрібно зробити, щоб забезпечити повний набір можливостей».

Президент США Джо Байден на саміті визнав, що альянс не запрошував Україну до членства, поки вона працює над «необхідними реформами». Але він додав, що «ми не чекаємо завершення цього процесу, щоб зміцнити безпеку країни».