Росію та Білорусь офіційно не запросили на Олімпійські ігри 2024 року

Росію та Білорусь офіційно не запросили на Олімпійські ігри 2024 року

Президент Міжнародного олімпійського комітету в середу офіційно запросив країни світу, але не Росію чи її військову союзницю Білорусь, зібратися через рік у Парижі на Олімпійські ігри 2024 року. Про це пише CTV.

Президент МОК Томас Бах супроводжував своє запрошення закликом до єдності та звернувся до пам’яті Джона Леннона, стверджуючи, що «наш крихкий світ із конфліктами, розколами та війнами» потребує «об’єднуючої сили» Олімпіади як ніколи.

«Олімпійські ігри завжди повинні будувати мости. Олімпійські ігри ніколи не повинні зводити стіни. Уявіть собі. Ви можете сказати, що ми мрійники. Ми не єдині такі (Imagine. You may say we are dreamers. We are not the only ones)», — сказав Бах, запозичивши стрічки зі знаменитого гімну миру Леннона «Imagine».

Без звичайних турбот про те, чи будуть готові олімпійські об’єкти, найбільшою невідомістю цього разу є те, чи дозволять Бах та МОК спортсменам із Росії та Білорусі змагатися під час події.

У Парижі цього тижня президент МОК не відступив від своєї лінії, що може бути шлях для деяких із них змагатися як «нейтральні спортсмени», без прапорів, назв чи кольорів своїх країн, але остаточне рішення буде прийнято пізніше.

«Попереду ще один рік, — сказав Бах у середу. — Ми ще не прийняли жодного рішення щодо участі окремих нейтральних спортсменів».