Білий дім і Конгрес розглядають об’єднання допомоги Україні та Ізраїлю в один пакет

Білий дім і Конгрес розглядають об’єднання допомоги Україні та Ізраїлю в один пакет

Ця стратегія може допомогти забезпечити додаткове фінансування України, попри деяку опозицію представників Республіканської партії, сказали чиновник Білого дому та двоє проукраїнських законодавців-республіканців, повідомляє NBC News.

Адміністрація Байдена та ключові законодавці в Конгресі активно обговорюють, чи можна пов’язати допомогу Ізраїлю з додатковим фінансуванням для України як стратегію виконання обох пріоритетів витрат. Законодавці обох партій, які підтримують додаткову допомогу Україні, запропонували цей підхід як потенційний спосіб забезпечити фінансування Києва.

Група консерваторів Палати представників рішуче виступає проти нового фінансування для України, про яке попросив Білий дім, і це питання, безсумнівно, стане чинником під час виборів керівництва Республіканської партії цього тижня. Додаткова допомога Ізраїлю після жорстокої атаки ХАМАС на ізраїльтян розглядається як та, що менш ймовірно зустріне такий супротив і боротьбу в Конгресі.

Білий дім тихо оцінює політичну життєздатність об’єднання допомоги Україні та Ізраїлю, сказав представник адміністрації, визнаючи, що остаточне рішення буде за Конгресом. Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі сказав у понеділок: «Підтримка обох країн важлива, і ми досить велика, достатньо велика, економічно життєздатна та достатньо динамічна країна, щоб мати змогу підтримувати обох».

Законопроєкт про короткострокові витрати, який Байден підписав минулого місяця, щоб уникнути припинення роботи уряду, не передбачав жодного нового фінансування для України, що поклало початок дискусії про те, як розв’язати це питання.

Білий дім вважає, що його здатність підтримувати Ізраїль не впливає на його здатність підтримувати Україну, заявив офіційний представник США. Але адміністрації, швидше за все, доведеться поповнити запаси будь-чого, що буде передано Ізраїлю найближчим часом, сказав чиновник.

Фактором, який може допомогти у вирішенні стурбованостей США щодо запасів, є те, що Ізраїль та Україна мають різні системи протиповітряної оборони з різними можливостями, тому вони не конкурують за абсолютно однакову військову підтримку, додав чиновник.