Голова Пентагону відвідав Київ та оголосив про допомогу у $100 млн

Голова Пентагону відвідав Київ та оголосив про допомогу у $100 млн

Голова Департаменту оборони США Ллойд Остін відвідав Київ у понеділок під час неоголошеної поїздки до України, щоб ще раз підкреслити підтримку США на тлі інших нагальних викликів за кордоном, пише CNN.

«Повідомлення, яке я приношу вам сьогодні, пане Президенте, — Сполучені Штати Америки з вами, — сказав Остін президенту України Володимиру Зеленському. — Ми залишимося з вами надовго. Те, що сталося тут, в Україні, має значення не лише для України, але й для решти світу. Це, безумовно, має значення для Сполучених Штатів Америки».

Згідно з пресрелізом Департаменту оборони, Остін приїхав в Україну, щоб «посилити непохитну підтримку Сполученими Штатами боротьби України за свободу».

Під час візиту Остіна Пентагон оголосив про новий пакет безпеки для України на загальну суму $100 мільйонів — один із найменших пакетів, оскільки доступне фінансування допомоги США починає вичерпуватися.

Пакет — який є 51-м, наданим із запасів Департаменту оборони — включає одну артилерійську ракетну систему високої мобільності (HIMARS) і додаткові боєприпаси; артилерійські снаряди калібру 155 мм; зенітні ракети Stinger; і трубні ракети з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW). Він також включає спорядження для холодної погоди, підривні боєприпаси для очищення перешкод і понад три мільйони боєприпасів до стрілецької зброї.

Високопосадовці оборонного відомства під час брифінгу з виїзною пресою наголосили на критичному характері візиту Остіна та посланні, яке він надсилає, що США продовжуватимуть підтримувати Україну, попри інші виклики, зокрема на Близькому Сході.

На зустрічі Володимир Зеленський висловив подяку Президенту США, обом палатам Конгресу та всьому американському народу за підтримку України: «Ми надзвичайно вдячні Президенту Джозефу Байдену. Це дуже важливо для нас, що США разом із нами. Ми розраховуємо на вашу підтримку й пишаємося, що ви з нами».

Також Ллойд Остін зустрівся із Командуванням Сил оборони України, зокрема із Валерієм Залужним, Головнокомандувачем ЗСУ.