Близько 9 мільйонів українців залишаються за кордоном: демографічний аналітик

Близько 9 мільйонів українців залишаються за кордоном: демографічний аналітик

Зараз за кордоном перебувають близько дев’яти мільйонів українців, у тому числі майже три мільйони трудових мігрантів, повідомляє Ukrinform.

Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова під час VII Українського жіночого конгресу, який проходив 22-23 листопада.

«Загалом, за найімовірнішими оцінками Євростату, сьогодні в країнах ЄС перебуває 4,2 мільйона українських мігрантів війни», – сказала Лібанова.

Водночас, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), у Росії залишається 1,2 мільйона українців.

Крім того, ще мільйон українців зареєстровано в інших країнах, таких як США, Велика Британія, Канада тощо.

«Сюди ж можна додати близько 2,5-3 мільйонів трудових мігрантів, виїзд яких з України не був безпосередньо пов’язаний з початком війни», – зазначила Лібанова.

За її словами, головним рушієм демографічної динаміки в цілому стала міграція, насамперед зовнішня. Водночас Лібанова висловила сподівання, що частина тих, хто поїхав з країни з початком війни, пізніше повернеться додому. На її думку, для цього важлива низка факторів, таких як безпека, житло, добре оплачувана робота.