США звернулися за допомогою до Японії, щоб Україна отримала ракети для ППО

США звернулися за допомогою до Японії, щоб Україна отримала ракети для ППО

Зіткнувшись із небезпечною нестачею засобів протиповітряної оборони України та нелегким вирішенням проблеми з фінансуванням у Конгресі, Вашингтон все більше покладається на союзників щодо надання термінової підтримки озброєнням. Про це пише Washington Post.

Тепер допомога може надходити від партнера за межами Європи.

Очікується, що цього тижня Японія офіційно оформить зміни в політиці, які дозволять їй експортувати кілька десятків ракет Patriot до Сполучених Штатів, що поповнить запаси Вашингтона. Це дало б США можливість надіслати більше складних засобів протиповітряної оборони в Україну, яка відчайдушно їх потребує.

Японія виробляє ракети для Patriot, головної системи ППО США, за ліцензією компанії Raytheon.

Японія, стурбована тим, що вторгнення Росії може підштовхнути Китай до подібних дій проти Тайваню, підтримала Україну та стала першою країною Східної Азії, яка приєдналася до санкцій Заходу проти Москви.

Очікується, що Токіо оголосить про зміни вже в п’ятницю. Прямо в Україну Patriot не поїдуть. Скоріше за все, Японія розглядає можливість виправлення десятків ракет до Сполучених Штатів, щоб вони могли поповнити свої запаси, призначені для Японії та Індо-Тихоокеанського регіону. Токіо ще не представив графік, але рішення щодо кількості очікується «відносно скоро», сказав чиновник.