Як українці святкують Різдво: найважливіші традиції, символи та привітання

Як українці святкують Різдво: найважливіші традиції, символи та привітання

Різдво Христове в Україні відзначають 25 грудня. З 2017 року ця дата є одним з офіційних державних свят, а з 2023-го стала головною датою Різдва, яке до цього багато хто відзначав 7 січня за юліанським календарем.

З початком грудня дух зимових свят зазвичай наповнює українські міста разом із різдвяними ярмарками, фестивалями, декораціями та чарівними вогнями. Однак, враховуючи війну Росії проти України, багато міст зараз відмовилися від святкових заходів або пом’якшили їх. Ukraine.ua нагадує про найважливіші традиції, символи та привітання українського Різдва.

Святвечір

На Святвечір увечері 24 грудня проводяться традиційні родинні посиденьки. Святвечір починається з появою першої зірки, але традиційно всі приготування починаються з самого світанку. Стіл повинен мати 12 страв, які символізують дванадцять апостолів. Головна страва вечора — кутя (варена пшениця, замішана з маком і медом).

Різдвяні символи

Головною прикрасою будинку, яку ви побачите, є дідух (сноп пшениці, класичні дідухи ви побачите на світлині до цієї статті), який символізує дух наших предків. Вважається, що в ці святі наші предки повертаються, щоб провести час зі своїми родинами. Тому й кутю та інші страви варто залишити на столі — як частування померлих родичів.

Святкування

Все починається спокійно і вдома. Однак невдовзі все гучнішими стають вуличні святкування. Хлопчики та дівчатка готують спеціальні пісні та вірші, які розносять від хати до хати, розважаючи свою громаду в обмін на солодкі подарунки та поради. Вважається, що чим більше колядників прийде до оселі, тим більше добробуту та багатства прийде до родини наступного року.

Ранок 25 грудня починається з того, що люди вітають один одного фразою «Христос народився!», і відповідають «Славімо Його!» У цей день люди йдуть до церкви на різдвяну молитву та збираються в колі родини, щоб відвідати родичів. На відміну від Святвечора, різдвяні гості більше не обмежені постом.

Вертеп

Традиційно діти також готують і виконують вертепи. Вертеп — портативний ляльковий театр, який представляє історію народження Христа та інші містерії. Неодмінним атрибутом вертепу є різдвяна зірка, яка вважається символом радості (бо несе звістку про народження Ісуса).

Різдвяне привітання в Україні

Як було сказано вище, «Христос народився!» і «Славімо Його!» — традиційні різдвяні привітання. Щоб побажати один одному гарних зимових свят, українці також кажуть «З Новим роком та Різдвом!», «З прийдешніми святами!» або просто «Зі святом!».

Українські різдвяні пісні

Різдвяні пісні також є невід’ємною частиною всього святкового сезону. В Україні існують різні типи різдвяних пісень — колядки (походить від слова «календар», яке починається з народження Христа) на Різдво та щедрівки (походить від «щедрування») на Щедрий вечір 31 грудня. У деяких місцевостях України щедрівки співають лише на Водохреще, останнє свято сезону.

Іноземцям може здатися, що вони не знають жодної української різдвяної пісні. Це може бути правдою тільки якщо вони не знайомі з найвідомішою у світі різдвяною мелодією — «Carol of the Bells». Так — це, власне, споконвічно українська колядка «Щедрик» (створена Миколою Леонтовичем на початку ХХ століття на основі давніх українських народних пісень).