ТОП-5 українських фільмів 2023 року, які варто подивитися

ТОП-5 українських фільмів 2023 року, які варто подивитися

2023 рік став визначним для українського кіно, і видання The New Voice of Ukraine склало список фільмів, які не можна пропустити. Від захоплюючих історичних і військових драм, документальних фільмів, які потрапили в шортлист «Оскара», і найуспішнішого українського анімаційного фільму всіх часів.

Українські фільми штурмували міжнародні кінофестивалі, домінували в українських кінотеатрах і встановлювали касові рекорди. Більшість із цих фільмів доступні на міжнародному стрімінговому сервісі Netflix та на українських платформах Megogo, SweetTV та Volia.

ТОП-5 українських фільмів 2023 року, які варто переглянути, за версією видання.

20 днів у Маріуполі

«20 днів у Маріуполі» є одним із найважливіших фільмів, випущених у 2023 році. Фільм увійшов до шортлиста премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Прем’єра документального фільму відбулася в січні цього року на кінофестивалі Sundance, де він отримав приз глядацьких симпатій. Його також було відзначено спеціальною згадкою журі на Sheffield DocFest International Documentary Festival у Великій Британії.

Вийшовши в українські кінотеатри в серпні, він став найкасовішим документальним фільмом в українській історії лише за тиждень у кінотеатрах. У центрі — кадри українських журналістів Associated Press: оператора Мстислава Чернова, фотографа Євгена Малолєтки та продюсера Василіси Степаненко. Вони прибули до Маріуполя за кілька годин до повномасштабного вторгнення і були єдиними журналістами з міжнародною акредитацією, які залишилися в місті, оточеному російськими військовими. Кадри швидко потрапили до ефірів і перших сторінок світових ЗМІ, розповідаючи правду про трагедію міста.

Будинок зі скалок

Документальний фільм «Будинок зі скалок» досяг визначної віхи, ставши лише другим українським фільмом, номінованим на «Оскар». Стрічка розповідає зворушливу історію дитячого будинку в нині тимчасово окупованому Лисичанську. На момент зйомок він знаходився всього за 20 кілометрів від лінії фронту. У центрі фільму – діти, позбавлені батьківського піклування, які в притулку чекають своєї долі: або повернення до старих домівок, або переїзд до нових. Тим часом опікуни притулку дарують цим дітям хвилини радості та спокою, намагаючись надолужити втрачене дитинство.

Світова прем’єра фільму відбулася в програмі кінофестивалю Sundance у січні 2022 року, де він отримав нагороду за найкращу режисуру в міжнародній програмі. В український прокат він вийшов у березні 2023 року.

Мавка: Лісова пісня

«Мавка: Лісова пісня» став не лише найуспішнішим українським анімаційним фільмом, але й найуспішнішим українським фільмом за всю історію як у внутрішньому, так і в міжнародному прокаті. В українському прокаті фільм зібрав 155 979 529 грн ($4,13 млн) і став лідером в історії України. Фільм вийшов у 148 країнах 32 мовами.

Фільм створювали протягом семи років за мотивами драми-казки Лесі Українки «Лісова пісня». «Мавка: Лісова пісня» вводить глядачів у чарівний світ української народної міфології та розповідає про конфлікт між людиною та природою.

Довбуш

«Довбуш» — масштабний історичний фільм Олеся Саніна, режисера фільмів «Поводир» (2013) і «Мамай» (2003). Цього разу режисер заглиблюється в історію легендарного карпатського розбійника Олекси Довбуша. В українському прокаті стрічка вже зібрала 68 млн грн.

Дія фільму розгортається в Карпатах на початку XVIII століття і розповідає про суворе правління польської шляхти, яке змушує місцевих жителів тікати в гори. Два брати Олекса та Іван Довбуші опиняються поза законом і йдуть у підпілля. У своєму прагненні помститися шляхті за вбивство батьків, брати обертаються один проти одного. Легенда про карпатського лицаря зростає, надихаючи покоління, що борються за свободу рідної землі.

Памфір

Прем’єра фільму «Памфір» відбулася на Двотижневому тижні режисерів Каннського кінофестивалю у 2022 році та підкорила серця українців ще до виходу на екрани. Стрічка стала тріумфатором премії Української кіноакадемії «Золота дзиґа» у 2023 році, здобувши 11 нагород у 22 категоріях, включно з «Найкращим фільмом». Фільм зібрав в українському прокаті 11 мільйонів гривень ($291 000) і взяв участь у кінофестивалях у 25 країнах світу.

Повнометражна драма розгортається на Заході Україні напередодні традиційного карнавалу Маланки. Історія розповідає про те, як Памфір повертається додому після довгої відсутності, прагнучи возз’єднатися зі своєю родиною. Безумовна любов його сім’ї веде його на ризикований шлях із незворотними наслідками.