Чи має право українець зі статусом U4U виїхати та повернутися до США?

Чи має право українець зі статусом U4U виїхати та повернутися до США?

У рамках програми «Єднання заради України» (Uniting for Ukraine, або U4U) десятки тисяч осіб, переміщених з України через війну, мають можливість легально перебувати у Сполучених Штатах.

Але чи дозволяє специфіка їхнього положення залишати США та повертатися у країну? Пояснює Служба громадянства та імміграції.

Важливий нюанс полягає у тому, що гуманітарний пароль, який отримали українці за програмою U4U, за своїм визначенням дозволяє лише один в’їзд у Сполучені Штати. Цей дозвіл не можна використовувати як американську візу, яка не забороняє подорожі за межі країні та легальне повернення.

Проте США і не дають чіткої заборони, а також не вказують, що українцю за U4U, який поїде зі Сполучених Штатів, вже точно не дозволять повернутися законно. На веб-сайті USCIS «Єднання заради України» йдеться: бенефіціари за програмою Uniting for Ukraine, які хочуть отримати дозвіл на зворотний в’їзд та право з’явитись у пункті в’їзду в США для отримання гуманітарного пароля після повернення з закордонної поїздки, повинні подати форму I-131 «Заява на отримання проїзного документа».

Якщо ви подасте цю форму для запиту документа про попередній гуманітарний пароль, а потім залишите Сполучені Штати, не маючи цього документа на руках, дійсного протягом усього часу вашого перебування за межами Сполучених Штатів, Служба громадянства та імміграції вважатиме вашу форму I-131 анульованою.

Дуже важливо! Зверніть увагу, що видача дозволу на зворотний в’їзд не гарантує, що особа отримає знову гуманітарний пароль в США.

Окреме дискреційне рішення буде прийматися Митно-прикордонною службою США (CBP) після прибуття українця до пункту в’їзду.

Досі неясно, як змінюватимуться умови в’їзду та перебування українців за U4U з роками, і чи дозволятимуть їм у разі продовження статусу подорожувати, наприклад, з поважних причин, і зокрема до України, із поверненням назад до США.