У Сакраменто відбувся мітинг солідарності та підтримки України. Репортаж UA Diaspora

У Сакраменто відбувся мітинг солідарності та підтримки України. Репортаж UA Diaspora

Американці українського походження, біженці та ті, хто підтримує українців, зібралися в суботу біля Капітолія штату Каліфорнія, у другі роковини після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Сотні людей взяли участь у мітингу солідарності за Україну та створили справжнє жовто-блакитне море на сходах будівлі Капітолія.

Присутні пообіцяли ніколи не забувати про те, що принесли останні два роки, а також про трагедію війни з 2014 року, коли Росія окупувала український Крим, розпочавши російсько-українську війну.

Настрій під час заходу був стриманим, оскільки Україна стикається з дедалі більшими викликами на тлі скорочення постачань і труднощів з особовим складом на третьому році великої війни.

Фото: UA Diaspora

Генерал-майор Національної гвардії Каліфорнії Метью Біверс, який виступав на заході, погодився з тим, що ця війна може мати далекосяжні наслідки, якщо Росія переможе.

«Не помиляйтесь: якщо Путіна не зупинять в Україні, він, швидше за все, вторгнеться в країни Балтії та Польщу, Румунію, Молдову. Спровокує ще одну катастрофічну сухопутну війну в Європі», — сказав Біверс.

Фото: UA Diaspora
Фото: UA Diaspora

Сакраменто є домом для однієї з найбільших українців у Сполучених Штатах і однієї з найбільших слов’янських громад. Люди на мітингу закликали західні країни продовжили підтримувати Україну фінансово, військово та морально.

«Важливо знати, що Україна може виграти цю війну. Не сама Україна, а Україна разом із Сполученими Штатами, які є лідером цієї міжнародної коаліції союзників», — сказав Дмитро Кушнерук, генеральний консул України в Сан-Франциско.

Після заходу купол Капітолія штату Каліфорнія підсвітили жовтим та блакитним кольорами на знак солідарності з Україною та її народом.

Фото: UA Diaspora

Акцію організував Ukrainian American House у співпраці з Генеральним консульством України в Сан-Франциско. Люди називають це дворічним періодом стійкості, але також 730 днями невиправданого терору. Постери на заході нагадали, що понад 4 мільйони українців втратили свої домівки через війну. Учасники заходу мали можливість підписати петиції та листи до Конгресу із закликом продовжувати підтримувати Україну.