Як створили 3D-друковану школу в Україні під час повномасштабної війни

Як створили 3D-друковану школу в Україні під час повномасштабної війни

Стіни проєкту Project Hive, який має площу 370 квадратних метрів, були надруковані лише за 40 годин за допомогою портального принтера COBOD, який виконує цифрові креслення для укладання бетону, розповідає KCRA.

Цей проєкт розташовано менш ніж за 200 футів від школи № 23 у Львові. За словами Жана-Крістофа Боні, засновника Team4UA, некомерційної організації, відповідальної за пілотний проєкт, це перший освітній центр із 3D-друком у Європі та перша будівля, надрукована у країні, що воює.

Невдовзі після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, такі міста, як Львів, зіткнулися з величезною проблемою: як впоратися з десятками тисяч людей, які тікали до міста і через нього. За словами Боні, Project Hive надасть школі чотири додаткові класні кімнати, щоб допомогти їй розмістити додаткових учнів, переміщених через війну. Він сподівається, що в разі успіху проєкт дозволить «3D-друку стати одним з інструментів локального будівництва в Україні».

В Україні, де багато техніків, будівельників і експертів галузі воюють на передовій, автоматизація може допомогти протистояти нестачі робочої сили, сказала Ольга Гавура, керуючий партнер у 7CI Group, підряднику Project Hive.

«Той факт, що ця технологія допомагає будувати з меншою кількістю спеціалістів, є значною перевагою», — сказала Гавура, додавши, що для етапу будівництва Project Hive було потрібно всього чотири експерти.

Оскільки російські авіаудари продовжують руйнувати національну інфраструктуру, Гавура вважає, що для багатьох структур, які потрібно відбудувати, 3D-друк стане необхідним.

За словами Боні, навколо проєкту розгорнувся великий ажіотаж: діти та батьки радіють, що їхня школа — унікальна. Поки він чекає дату відкриття нової будівлі школи, Боні уже планує ще два амбітні проєкти 3D-друку — міст у Херсоні та восьмиповерховий будинок у центрі Києва.