Папа Римський поцілував український прапор, привезений із Бучі

Папа Римський поцілував український прапор, привезений із Бучі

Папа Франциск у середу засудив “різанину в Бучі” і поцілував український прапор, надісланий із міста, де після виведення російських військ виявили жорстоко вбитих мешканців. Смерті у Бучі під Києвом викликали глобальний протест та обіцянки Заходу про подальші санкції проти Москви, пише Reuters.

«Недавні новини з війни в Україні замість полегшення та надії принесли нові звірства, такі як різанина у Бучі, — сказав Франциск наприкінці своєї щотижневої аудієнції у залі Ватикану. – Зупиніть цю війну! Хай замовкне зброя! Припиніть сіяти смерть та руйнування».

Кремль заявляє, що звинувачення російських військ у скоєнні військових злочинів шляхом страти мирних жителів, у тому числі у Бучі, були «жахливим фейком», спрямованим на очорнення російської армії.

Франциск сказав, що потемнілий і забруднений прапор із написами та символами було доставлено йому з Бучі у вівторок.

“Це з війни, саме з цього міста-мученика, Бучі”, – сказав він, цілуючи прапор на очах у багатотисячної аудиторії, яка вибухнула оплесками. Потім він попросив групу дітей-біженців війни, які прибули у вівторок із України, підійти до нього.

«Ці діти були вимушені бігти, щоб потрапити до безпечної країни. Давайте не забувати їх і давайте не забувати український народ», — сказав він, перш ніж вручити кожній дитині шоколадне пасхальне яйце.

Говорячи на початку своєго виступу про період після Другої світової війни, Франциск сказав: «На війні в Україні ми спостерігаємо безсилля Організації Об’єднаних Націй».

Під час поїздки на Мальту у вихідні Франциск сказав, що розглядає можливість поїздки до Києва і побічно розкритикував президента Росії Володимира Путіна за вторгнення в Україну. Росію Франциск згадував лише у молитвах, наприклад, під час спеціального глобального заходу за мир 25 березня, але він говорив про Росію, використовуючи такі терміни, як “вторгнення” та “агресія”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *