Більшість українців не вірить у можливість відновлення дружби з росіянами

Більшість українців не вірить у можливість відновлення дружби з росіянами

Опитування соціологічної групи «Рейтинг» наочно демонструє те, як стрімко зростає кількість українців, які не вірять у можливість відновлення дружніх відносин з росіянами взагали, коли-небудь у майбутньому.

Лише протягом місяця кількість таких опитуваних зросла у півтора раза. Опитування було проведено 6 квітня серед 1200 жителів України повнолітнього віку, за допомогою телефонних інтерв’ю. Серед респондентів не було людей з Криму та Донбасу.

Так, місяць тому примирення з росіянами вважали неможливим 42% українців, зараз це 64%.

22% опитуваних вважають, що відновлення дружних відносин з росіянами можливо не раніше ніж через 20-30 років. Лише 10% мають думку, що примирення можливе через 15 років або раніше.

Група «Рейтинг» акцентує на тому, що навіть на півдні та сході більшість мешканців не вірять у те, що відновлення дружніх відносин з жителями сусідньої країни є можливим будь-коли.

91% опитуваних не підтримують ствердження про те, що «росіяни та українці — це один народ». Згодні з тим лише 8%. Зазначимо, що наприкінці літа 2021 року таких було 41%, а у березні 2022 року – 21%. На сході з цією тезою згодні 23% жителів, так вважають і 13% зі старших респондентів.

Також за останні дев’ять місяців кількість опитуваних, які самоідентифікують себе як громадяни України, значно зросла – від 75% до 98%. Європейцями себе ідентифікують 57% проти минулорічних 27%. Тих, хто називає себе “радянською людиною”, стало 7% (проти торішніх 21%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *