В Україні створили мапу культурних втрат через війну з Росією

В Україні створили мапу культурних втрат через війну з Росією

Сумна статистика каже, що як найменше 150 пам’яток та об’єктів української культури було або повністю зруйновано, або частково пошкоджено в результаті війни, яку Росія принесла у вільну та незалежну Україну.

Це попередні дані, оскільки такі підрахунки все ще неможливі на тимчасово окупованих територіях та у населених пунктах, що зізнають масштабних ударів з повітря.

Для того, щоб продемонструвати те, що зробив ворог на нашій землі, Український культурний фонд запускає у розробку інтерактивний проект під назвою “Мапа культурних втрат”.

Проект не лише допомагатиме візуалізації збитків, які Росія спричинила в Україні, але й стане одним із засобів спростування заяв російської влади про те, що вони начебто наносять точкові удари по позиціям українських військових або об’єктам військової інфраструктури.

Наповнювати мапу зможе кожен, хто став свідком знищення культурної спадщини Батьківщини під час війни Росії проти України.

Щоб долучитися, надішліть фото- або відеодокази злочинів до Міністерства культури та інформаційної політики України за допомогою ресурсу за посиланням. Коли інформацію буде підтверджено, вона з’явиться на мапі.

За словами Владислава Берковського, виконавчого директора Українського культурного фонду, «візуалізація злочинів вкотре буде доводити, що Росія – брехлива країна-терорист, яка, всупереч будь-яким міжнародним правилам ведення війни, міжнародним конвенціям, нищить геть усе на своєму шляху. Також маємо надію, що ця карта стане вагомим аргументом під час дискусій з партнерами про виключення РФ з лав різних міжнародних культурних організацій чи об’єднань».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *