«Сумую навіть за тарілками»: 870 тисяч українців повернулися додому незважаючи на війну

«Сумую навіть за тарілками»: 870 тисяч українців повернулися додому незважаючи на війну

Поки російські сили переміщують свої війська на схід, деякі українці, які залишили свої домівки на початку вторгнення, наважуються повернутися, щоб подивитися, що залишилося від їхнього життя, і чи можуть вони розпочати відновлення. Про це пише Bloomberg.

27-річна фотограф-портретист Дарина Тарасенко, яка залишила свою київську квартиру в день початку війни 24 лютого, повернулася минулого тижня, провівши місяць у прикордонному румунському місті. Вона виявила, що її будинок не постраждав.

«Основною причиною була туга за домом, — розповіла Тарасенко, проїхавши понад 700 кілометрів назад до столиці з чоловіком та собакою. — Я скучила навіть за тарілками вдома».

Через сім тижнів після того, як російські танки перетнули кордон України, понад 4,6 мільйона людей бігли за кордон, а понад 10 мільйонів знайшли притулок у безпечніших містах країни. Експерти з міграції називають це найдраматичнішим переміщенням людей із часів Другої світової війни.

У той час як загальний приріст населення наростає повільнішими темпами, а нові біженці рятуються від нападу, що посилюється, на східний регіон Донбасу, дедалі більше українців повертаються в райони, де, на їхню думку, вони можуть вистояти.

Загалом понад 870 тисяч українців повернулися додому, повідомило у четвер Управління ООН з координації гуманітарних питань. Ця цифра включає більшу кількість літніх людей, жінок і дітей, на відміну від перших днів війни, коли зустрічна міграція складалася в основному з чоловіків, які прямували додому, щоб приєднатися до боротьби.

Київ, столиця, населення якої до війни становило 2,9 мільйона людей, і з самого початку була головною метою Путіна, спостерігає масове повернення жителів. Столиця постраждала не сильно в порівнянні з оточуючими містами, хоча досі залишається під загрозою ракетних ударів.

Найбільших збитків було завдано містам навколо Києва, де російські війська залишили руйнування та численних вбитих. Місцева влада застерігає від повернення в ці райони, посилаючись на небезпеку мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також потенційне відновлення російських авіаударів або ракетних обстрілів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *