США закривають мексикансько-американський кордон для біженців з України

США закривають мексикансько-американський кордон для біженців з України

З понеділка США запускають програму прийому українських біженців до Штатів, але їх більше не впускатимуть через Мексику. Натомість вони зможуть шукати притулку лише через Європу, пише KCRA.

У 2022 році уряд США оголосив про очікування прийняти 100 000 українців, які рятуються від вторгнення Росії в Україну.

На даний момент понад 20 000 біженців дісталися Сполучених Штатів через мексикансько-американський кордон через те, що адміністрація Байдена звільнила українців від Розділу 42 — указу громадської охорони здоров’я епохи Трампа, який значною мірою блокував в’їзд під час пандемії. Сотні людей прибули до району Сакраменто. Але тепер цей маршрут буде закрито, оскільки українські біженці більше не звільнятимуться від Розділу 42.

«100 000 українців все ще хочуть приїхати до Сполучених Штатів, і ми прямо зараз кажемо їм: «Будь ласка, залишайтеся в Європі, вам буде легше дістатися США», — сказав Влад Федоришин, американець українського походження, волонтер на кордоні.

Розділ 42 надає винятки для особливо вразливих осіб, які шукають притулку, всіх національностей, але у кожному конкретному випадку.

Федоришин пояснив, що багато українських біженців, які втекли до Мексики, та які не вважаються досить вразливими ані з фінансового, ані з медичного погляду, незабаром можуть зіткнутися з проблемою необхідності повернення до Європи.

Федоришин та інші волонтери-прикордонники співпрацюють як із державними органами Мексики, так і зі США, сподіваючись доставити українських біженців до посольств США.

За даними CDC, розділ 42 використовувався для відмови 1,7 мільйонам людей на кордоні під час пандемії. Його юридично заперечують 22 штати, і він стикається зі зростаючим розколом усередині Демократичної партії Байдена.

Наступного місяця адміністрація має намір зняти прикордонні обмеження, йдеться у наказі CDC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *