Столиця України демонтує пам’ятник радянської епохи та перейменує вулиці, що пов’язані з Росією

Столиця України демонтує пам’ятник радянської епохи та перейменує вулиці, що пов’язані з Росією

Протягом десятиліть у центрі Києва височіла велика титанова арка над скульптурою двох чоловіків, які тримають медаль, що представляє радянський орден Дружби народів. Інсталяція у формі веселки називається Аркою дружби народів і була подарована Україні радянським урядом у 1982 році як символ відносин між Росією та Україною, пише NPR.

Арка з роками викликає дедалі більше суперечок у міру зростання напруги. Після того, як Росія вторглася до Криму у 2014 році, активісти намалювали велику тріщину нагорі. І тепер, коли Росія веде повномасштабну війну в Україні, місцеві жителі розходяться на думці, що з цим робити. Коли на початку цього місяця кореспондент NPR Скотт Детроу говорив із киянами про те, що має статися з аркою, один із них хотів зберегти її як нагадування про війну, а інший висловив пропозицію, яка не зовсім підходила для ефіру.

У понеділок мер Києва Віталій Кличко повідомив, що рішення ухвалено. Скульптуру чоловіків буде демонтовано, а арка залишиться стояти з деякими змінами: її перейменують та підкреслять кольорами українського прапора. За його словами, демонтаж скульптури планується завершити до кінця вівторка.

Арка Дружби — не єдина київська пам’ятка, яку чиновники сподіваються замінити цими днями.

У понеділок секретар Київради повідомив українській газеті, що він змінить назви вулиць, пов’язаних із Росією та Білоруссю. Володимир Бондаренко сказав, що у Києві є 279 вулиць та 60 об’єктів, таких як меморіали та меморіальні дошки, які відповідають усім вимогам.

Він додав, що городяни можуть подати пропозиції про перейменування вулиць та знесення об’єктів до 1 травня, хоча для фактичного видалення знаків із назвами вулиць потрібно більше часу, оскільки «зараз не час для таких дій».

“Ніхто не збирається знімати з полиць бібліотек книги російських класиків або забороняти відвідувати концерти Рахманінова, – сказав він. – Але питання назв вулиць та меморіалів має бути доведено до кінця».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *