Пентагон підтвердив, що розвідка США допомагає Україні

Пентагон підтвердив, що розвідка США допомагає Україні

Заява в New York Times з посиланням на неназваних чиновників оборони, схоже, підтверджує підозри, що США надають оперативні розвідувальні дані в режимі реального часу, які допомогли Україні ліквідувати російських генералів, аналізує The Guardian.

Підтверджуючи заяви, речник Пентагону Джон Кірбі визнав, що США надають «Україні інформацію та розвідувальні дані, які вони можуть використовувати, щоб захистити себе», хоча речниця Ради національної безпеки Едрієнн Вотсон сказала, що розвіддані не були надані «з наміри вбити російських генералів».

Було також висловлено припущення, що традиція прийняття рішень зверху вниз у російських військових у поєднанні з збоями в системі захищеного зв’язку армії означала, що генералам доводилося виходити на передову, щоб безпосередньо віддавати свої накази, тому опинялися на лінії вогню.

У четвер Кремль заявив, що добре усвідомлює, що США, Великобританія та інші країни НАТО постійно передають дані розвідки українським військовим і що це не завадить Росії досягти своїх цілей.Хоча Москва вже заявила, що націлена на західні поставки зброї, що надходять в Україну, вона також пригрозила «блискавичною» помстою після того, як міністр оборони Великобританії Джеймс Хеппі висловився щодо вражання Україною цілей всередині Росії.

За словами американських офіційних осіб, Вашингтон надав Україні подробиці щодо очікуваного переміщення та розташування військ Росії та іншу інформацію щодо російського мобільного військового штабу, і Україна поєднала цю допомогу з власною розвідкою для нанесення артилерійських ударів та інших атак, у яких загинули російські офіцери. Українські чиновники заявили, що вбили на полі бою близько 12 російських генералів.

Виправдовуючи різке збільшення військової допомоги Україні минулого місяця, президент США Джо Байден дав зрозуміти, що Вашингтон хоче створити умови для допомоги українським силам на нинішній фазі війни, оскільки Москва відвернулася від своєї невдалої спроби взяти Київ, щоби зосередиться на сході та півдні України.

The New York Times повідомила, що адміністрація Байдена намагалася зберегти багато розвідувальної інформації в секреті, щоб не спровокувати Володимира Путіна на більш широку війну. Цей обережний розрахунок, схоже, змінився останніми тижнями, оскільки країни висловили явну підтримку Україні та поставили набагато більше смертоносного обладнання, включаючи таку необхідну артилерію та боєприпаси.

Підсумовуючи цей настрій минулого місяця, міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що США хочуть «побачити Росію ослабленою до такої міри, щоб вона не змогла більше робити те, що зробила під час вторгнення в Україну».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *