«Мир за будь-яку ціну – неможливий»: посол України в США

«Мир за будь-яку ціну – неможливий»: посол України в США

Посол України в США Оксана Маркарова в понеділок висловилася щодо пропозиції Україні «дозволити Путіну зберегти обличчя» або поступитися територією для миру, намагаючись припинити тримісячну війну, пише The Hill.

«Мир за будь-яку ціну нікому не цікавий, тому що це неможливо. Або ти переможеш і можеш мирно жити у своїй країні, або ти помреш, і неважливо, чи помреш ти швидко, відразу від снарядів, чи помреш повільно [від] окупації та тортур», – сказала вона.

Виступаючи на заході з нагоди 75-ї річниці Плану Маршалла у Вашингтоні, округ Колумбія, Маркарова закликала розробити план відбудови України за зразком Плану Маршалла, який допоміг відновити Європу після Другої світової війни. За її оцінками, понад 8 мільйонів людей в Україні є внутрішньо переміщеними особами, а ще 10 мільйонів живуть «під постійними обстрілами в різних місцях або під окупацією».

Вона порівняла нинішню ситуацію в Україні з післявоєнною Європою, причому обидві ситуації включають «велике руйнування та втрати людських життів».

Ініціатива для України, натхненна планом Маршалла, додала Маркарова, може бути іноваційною та енергоефективною.

Маркарова повторила, що «ми побудуємо Україну, яка буде прикладом того, як треба робити. Ми будемо новою Німеччиною, але в цьому столітті і побудуємо набагато сильнішу та кращу Україну».

План Маршалла, або Європейська програма відновлення, набув чинності в квітні 1948 року після схвалення Конгресом. Програма надала 13,3 млрд доларів грантів і позик, які включали продукти харчування, сировину та технічну допомогу, 16 країнам післявоєнної Європи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *