CNN показав, як Росія краде українське зерно в Криму

CNN показав, як Росія краде українське зерно в Криму

Судячи з нових супутникових фотографій кримського порту Севастополь, розкрадання українського зерна Росією наростає, поки вона продовжує війну проти України, пише CNN.

На знімках показано два балкери під прапором Росії, які стикуються та завантажуються з тим, що, як вважають, є вкраденим українським зерном. Президент України Володимир Зеленський звинуватив Росію у «поступовій крадіжці» українських продуктів харчування та спробах їх збуту.

Нові зображення від Maxar Technologies, датовані 19 і 21 травня, показують кораблі – «Матрос Позиніч» і «Матрос Кошка» – пришвартовані поруч із тим, що схоже на зерносховища із зерном, що сиплеться з стрічки у відкритий трюм. Важко сказати напевно, чи судно завантажується вкраденим українським зерном, але анексований Росією Крим сам виробляє мало зерна, на відміну від багатих на сільськогосподарське виробництво українських Херсонської та Запорізької областей.

Українські чиновники та промислові джерела повідомили CNN, що російські війська в окупованих районах спустошили кілька сховищ і перевезли зерно на південь.

Раніше цього місяця «Матрос Позиніч» здійснив подібну місію: завантажив зерно та відплив із Чорного моря в Середземне. Спочатку він прямував до Єгипту зі своїм вантажем, але після попередження українських офіційних осіб його повернули з Олександрії, повідомляє уряд країни. Судну також було заборонено в’їзд до Бейрута, а врешті-решт воно пришвартувалося до Латакії в Сирії, де Росія роками підтримує режим Башара Асада.

У той же час Росія блокує Україну від експорту товарів з портів, підживлюючи побоювання глобальної продовольчої кризи. США та союзники ведуть дискусії щодо того, як безпечно розробити маршрути для транспортування зерна з України на тлі занепокоєння щодо глобальних поставок продовольства. Докази того, що Росія краде зерно, лише ускладнюють ці зусилля.

До війни постачання пшениці з Росії та України становило майже 30% світової торгівлі, а Україна є четвертим у світі експортером кукурудзи та п’ятим за величиною експортером пшениці, за даними Державного департаменту США. Всесвітня продовольча програма Організації Об’єднаних Націй, яка допомагає з глобальною продовольчою безпекою, щороку закуповує близько половини пшениці в Україні і попереджає про жахливі наслідки, якщо українські порти не будуть відкриті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *