Закон про ленд-ліз: як це було раніше і що отримає Україна зараз

Закон про ленд-ліз: як це було раніше і що отримає Україна зараз

Закон про ленд-ліз уже був прийнятий один раз. Це сталося в березні 1941 року. На той час Америка ще не брала участі у Другій світовій війні, але агресивні дії Німеччини та Японії явно загрожували американським інтересам, пише Yahoo.

Тому США почали підтримувати держави, які були проти німецької та японської агресії. Насамперед – Велику Британію та Китай. Американська допомога Великій Британії почалася у вересні 1940 року, коли британці залишилися на самоті проти Гітлера і відбивалися з усіх сил, готуючись до німецького вторгнення на їхній острів.

З прийняттям закону про ленд-ліз ця допомога отримала міцне правове підґрунтя. Закон дозволяв допомогу будь-якій державі, якщо її оборона була життєво важливою для США. Умови були дуже сприятливими для тих, хто отримав допомогу. Зброя та матеріали, втрачені під час бою, не підлягали поверненню. Матеріал, придатний для цивільного використання, мав бути відшкодований, повністю або частково, після війни на основі довгострокових американських позик. Будь-який матеріал, який залишився цілісним після війни, мав бути повернутий до Сполучених Штатів.

Поставки за програмою ленд-лізу включали зброю, озброєння, військову і сільськогосподарську техніку, боєприпаси, продовольство, стратегічну сировину.

Загалом під час Другої світової війни допомогу по ленд-лізу отримали 42 країни. Але більшу частину отримали Велика Британія та СРСР. Надзвичайне значення мала допомога по ленд-лізу для Радянського Союзу, що розпочалася у жовтні 1941 року. Російська пропаганда від сталінських часів до сьогодення применшувала значення американської та британської допомоги. Між тим, без цієї підтримки події на Східному фронті були б зовсім іншими.

Третину танків і 16% винищувачів Червоної Армії, які брали участь у битві під Москвою, надали західні союзники. Загалом Радянський Союз отримав у ленд-ліз майже 15 тисяч літаків, 7 тисяч танків, 376 тисяч вантажівок, 51 тисяч джипів і 15 млн пар армійських черевиків. І багато інших матеріалів, обладнання та їжі – до 257 мільйонів одиниць.

США та Велика Британія поставили до СРСР у 10 разів більше залізничних вагонів, ніж Радянський Союз виготовив за цей час, у два з половиною рази більше двигунів, третину всіх вибухових речовин, чверть авіаційного палива та більше половини алюмінію. Загалом Велика Британія отримала 31 млрд доларів допомоги за програмою ленд-лізу, а СРСР — 11 млрд доларів. Це було на початку 1940-х років, коли долар коштував у 20 разів менше, ніж зараз.

Після війни Радянський Союз відмовився виплачувати навіть відносно невеликий борг у розмірі 1,3 мільярда доларів, якого очікували американці. Пізніше сума боргу на вимогу СРСР постійно зменшувалася, а після його розпаду Росія виплатила американцям смішно малу суму. До 2006 року Велика Британія виплатила США і Канаду свій борг у розмірі 5,5 мільярдів доларів. Іншими словами, виплати по ленд-лізу були символічними, особливо якщо порівнювати з обсягом наданої допомоги та її значенням для перемоги у війні.

Тепер, уперше після Другої світової війни, Сполучені Штати відновлюють цей закон про ленд-ліз. Цього разу для України. Західні партнери вже надали Україні значну кількість озброєння, яке допомагає знищувати ворожу техніку на суші та в небі, а невдовзі і на морі. За словами голови Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Міллі, Україна вже отримала 60 тисяч одиниць протитанкової і 25 тисяч одиниць зенітної зброї.

Після прийняття закону про ленд-ліз Україна буде отримувати набагато більш потужну зброю. За спрощеною процедурою і по суті безкоштовно. Підтримка української армії потужною західною зброєю допоможе Україні не лише вижити, а й перемогти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *