Український суд заочно арештував Януковича за звинуваченням у державній зраді

Український суд заочно арештував Януковича за звинуваченням у державній зраді

Український суд у понеділок ухвалив заочний арешт екс-президента Віктора Януковича, звинувативши його у державній зраді через підписану ним у 2010 році угоду про продовження оренди Росією військово-морських об’єктів у Криму. Про це пише US News.

Угода, широко відома в Україні як Харківський пакт, дозволила Росії утримувати свій Чорноморський флот у кримському порту Севастополь.

Янукович, який втік до Росії у 2014 році після масових протестів, уже отримав 13 років заочного ув’язнення за державну зраду. Ця справа була пов’язана з листом, який він надіслав президенту Росії Володимиру Путіну 1 березня 2014 року з проханням використати російську армію та поліцію для наведення порядку в Україні.

Зв’язатися з Януковичем для коментарів виданню не вдалося. Раніше він заперечував усі звинувачення на свою адресу.

У Генпрокуратурі заявили, що київський суд у понеділок ухвалив рішення про арешт Януковича, оскільки Харківський пакт дозволив Росії збільшити кількість військ в Україні, а також захопити та анексувати Крим у 2014 році.

Дії Януковича порушили Конституцію та були спрямовані «на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності оборони, державної та економічної безпеки України шляхом надання допомоги іноземній державі».

У січні минулого року українські слідчі повідомили Януковичу, що його підозрюють у державній зраді у зв’язку з Харківським пактом.

Росія вторглася в Україну 24 лютого і використала Чорноморський флот для обстрілу українських об’єктів у рамках того, що Путін називає «спеціальною військовою операцією».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *