Прощавай, Пушкін: українці змінюють російські назви вулиць та зносять пам’ятники

Прощавай, Пушкін: українці змінюють російські назви вулиць та зносять пам’ятники

Початок повномасштабної війни прискорив спроби України видалити імена відомих російських і радянських діячів зі станцій метро, ​​вулиць і пам’яток, пише Stripes.

Відтоді, як 24 лютого президент Росії Володимир Путін розпочав широкомасштабну війну проти їхньої країни, українці усвідомили важливість утвердження власної історичної спадщини. Схоже відлуння є в американських дебатах про видалення статуй Конфедерації, переоцінку американської колоніальної історії та відмову від расистських пережитків минулого.

Майже скрізь в Україні можна знайти спогади про російське та радянське панування. Вулиця в Бучі названа на честь Олександра Пушкіна, поета, якого росіяни шанують як свого Шекспіра. Письменник XIX століття Микола Гоголь, який народився в Україні, але Росія назвала його одним із найбільших авторів, оскільки писав російською, стоїть на п’єдесталі одного з головних бульварів Дніпра. На самому бульварі — хоча кілька років тому його перейменували на честь видатного українського історика — досі є принаймні одна кам’яна дошка, яка свідчить, що колись це був проспект Карла Маркса.

Зусилля щодо відновлення культурної спадщини України останніми тижнями набрали обертів. Мер Миколаєва повідомив у суботу в Telegram, що меморіал Пушкіну зняли, оскільки, за його словами, він потребує захисту від вандалів. Київський метрополітен заявив, що буде перейменовано п’ять станцій, у тому числі зупинку на площі Льва Толстого, а міська влада Харкова проголосувала за перейменування трьох вулиць і цілого мікрорайону.

Комерційний хлібороб «Київхліб» цього місяця повідомив, що перейменував свій популярний чорний хліб із білоруського на «Отаманський» на честь запорізьких козаків.

Занепокоєння щодо назв вулиць і пам’ятників може здатися дивним у зв’язку з війною, яка триває, але вчені кажуть, що ставки високі, оскільки Україна прагне об’єднатися. Вони стверджують, що викривлена історія та міфи допомогли привести війну Росії в Україну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *