Скільки коштуватиме відновлення України після війни та хто за це заплатить

Скільки коштуватиме відновлення України після війни та хто за це заплатить

Вторгнення Росії в Україну вже зруйнувало інфраструктуру вартістю в мільярди доларів, заблокувало експорт із чорноморських портів і призвело до переміщення понад 12 мільйонів людей. Світовий банк прогнозує, що війна призведе до скорочення економіки України на 45% цього року. І поки що війні не видно кінця, пише NPR.

Але українські та західні лідери вже говорять про те, що знадобиться для відновлення України. Президент Володимир Зеленський наприкінці квітня назвав масштаби руйнувань: зруйновано чи пошкоджено 1500 навчальних закладів, 350 медичних закладів, 1500 миль доріг та 300 мостів. Загалом, за оцінкою Зеленського, наразі постраждало 32 мільйони квадратних метрів житлової площі.

Багато світових лідерів, говорячи про відновлення України, проводять паралелі з планом Маршалла – Сполучені Штати виділили понад 13 млрд. доларів економічної допомоги після Другої світової війни (або понад 150 млрд. доларів у сьогоднішніх грошах) для відновлення економіки 17 європейських країн.

Дослідження Київської школи економіки підрахувало, що кожного тижня Україні завдається збитків громадянській інфраструктурі на суму близько 4,5 млрд доларів, а загальні економічні втрати країни можуть зрости приблизно до 600 млрд доларів.

Деякі експерти також розглядають реконструкцію як шанс модернізувати Україну, який випадає раз на покоління. Економіст із Каліфорнії Юрій Городниченко вважає, що свіжовідбудовані міста країни мають бути вуглецево-нейтральними та щільними, а також мають провести модернізацію житла та громадського транспорту.

Він сказав, що, хоча Україна здобула незалежність від СРСР в 1991 році, більша частина її інфраструктури все ще сягає того часу. Застаріла і неефективна інфраструктура сприяла забрудненню навколишнього середовища та зробила країну сильно залежною від російської нафти та природного газу.

Європейський союз зобов’язався створити міжнародну платформу «Відновлення України», яка б дозволила країнам робити пожертвування на відбудову країни. США та низка інших країн заявили, що підтримують всеосяжний план відновлення. Також, за словами Городниченка, російські активи, захоплені внаслідок санкцій, можуть бути використані для оплати рахунків.

Міжнародна спільнота може використати історичний прецедент, щоб змусити Росію платити за відновлення України, навіть якщо вона не погодиться виплатити репарації. Так, після Другої світової війни американці заморозили активи нацистів у США, а потім використали їх для компенсації жертвам військових злочинів. Городниченко також вказав на Ірак, який за 30 років виплатив Кувейту близько 50 млрд доларів репарацій у вигляді податків на свою нафту, щоб компенсувати збитки, заподіяні його вторгненням у 1990 році.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *