Понад 80% українців не згодні жертвувати територіями заради миру

Понад 80% українців не згодні жертвувати територіями заради миру

Опитування показує, що понад 80% українців не готові йти на територіальні поступки заради миру, пише Yahoo.

Результати опитування показують, що більшість респондентів вважає такі поступки неприйнятними. Лише 10% опитаних вважають, що деякі території можна віддати заради миру та збереження незалежності.

Більшість населення в усіх регіонах України виступає проти будь-яких територіальних поступок. Навіть на сході, де зараз інтенсивні бойові дії, 68% респондентів виступають проти поступок (лише 19% готові піти на це), а на півдні — 83% проти поступок (лише 9% готові до них).

Серед тих, хто проживає на окупованій території, 77% виступають проти будь-яких територіальних поступок (18% готові до поступок). Водночас серед тих, хто залишив окуповані території після початку повномасштабного вторгнення, 82% виступають проти будь-яких поступок (лише 5% – підтримують).

Опитування проводилося з 13 по 18 травня. У ньому взяли участь близько 2000 осіб у всіх регіонах України, крім окупованих територій Донбасу та Криму.

19 травня New York Times опублікувала редакційну статтю «Війна в Україні ускладнюється, а Америка не готова». У ній зазначається, що хоча планування та бойові дії Росії були напрочуд неохайними, Росія залишається надто сильною, а Путін вклав у вторгнення занадто багато особистого престижу, щоб відступити.

За словами журналістів, «якщо конфлікт все-таки призведе до справжніх переговорів, то українським лідерам доведеться приймати болючі територіальні рішення, яких вимагатиме будь-який компроміс». У відповідь радник президента України Михайло Подоляк заявив, що будь-яка поступка Росії сьогодні – це шлях не до миру, а війни, відкладеної на кілька років.

Подоляк заявив, що Україна не буде торгувати своїм суверенітетом, територіями чи громадянами. 16 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також відкинув можливі поступки Росії щодо припинення вогню. Таку ж думку висловила посол України в США Оксана Маркарова.

Більше того, президент України Володимир Зеленський заявив, що його французький колега Еммануель Макрон запропонував йому піти на поступки щодо суверенітету України, щоб зберегти обличчя російському диктатору Володимиру Путіну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *