Російські космонавти розгорнули на МКС прапори так званих «Л/ДНР»: як відреагували в Україні та США

Російські космонавти розгорнули на МКС прапори так званих «Л/ДНР»: як відреагували в Україні та США

Російське федеральне космічне агентство «Роскосмос» нещодавно опублікувало пару зображень своїх космонавтів на борту Міжнародної космічної станції (МКС), які розмахують “прапорами” так званих “Луганської Народної Республіки” та “Донецької Народної Республіки”, пише Space.com.

Зображення світова спільнота оцінила як відверту пропаганду, невдале зловживання МКС як монетою для політичних переговорів після вторгнення Росії в Україну та економічних санкцій Заходу, які послідували за цим.

Разом з “ДНР”, “ЛНР” є однією з двох сепаратистських областей на Донбасі. Росія озброює сили сепаратистів у всьому регіоні з 2014 року. Цими вихідними президент РФ привітав російських військових за «здобуття перемоги» в Луганській області України.

Пропагандистські зображення, зроблені на борту МКС, опублікував 4 липня обліковий запис Роскосмосу в Telegram. На світлинах космонавти Олег Артем’єв, Денис Матвєєв і Сергій Корсаков усміхнені та тримають триколорні “прапори” псевдореспублік. Артем’єв став командиром МКС у травні 2022 року.

Обидва зображення супроводжуються підписом, який не залишає сумнівів у тому, що дехто в Роскосмосі все ще намагається використовувати МКС для проросійської та антиукраїнської пропаганди.

«Це довгоочікуваний день, якого жителі окупованих територій Луганської області чекали вісім років, – йдеться в повідомленні Роскосмосу в Telegram. – Ми впевнені, що 3 липня 2022 року назавжди увійде в історію республіки».

Колишній астронавт НАСА Террі Віртс, який командував Міжнародною космічною станцією у 2015 році, сказав Ars Technica, що зображення суперечить основним цінностям станції, яка має бути символом міжнародної співпраці та миру.

«Я неймовірно розчарований тим, що космонавти та Роскосмос використовують МКС як платформу для просування своєї незаконної та аморальної війни, де щодня гинуть мирні жителі», — сказав Віртс.

Як пише “Українська Правда”, на витівку відреагували і в українському Міністерстві закордонних справ. Речник МЗС Олег Ніколенко закликав виключити російських космонавтів з усіх міжнародних космічних програм.

“Російські космонавти показують прапор, під яким російські війська вбивають жінок і дітей на Донбасі і перетворюють на попіл цілі українські міста. Росія експортує своє варварство навіть у космос – зону миру. Їх потрібно виключити з усіх міжнародних космічних програм”, – написав він.

Роскосмос давно намагається політизувати МКС. Керівник Роскосмосу Дмитро Рогозін виливає велику кількість пропаганди з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *