Чому деякі українські біженці не приживаються у Каліфорнії та повертаються додому

Чому деякі українські біженці не приживаються у Каліфорнії та повертаються додому

Здалеку вони здаються типовими сусідськими дітьми, які танцюють під альтанкою. А потім стає видно, що багато з них носять футболки «Моліться за Україну». Підходячи ближче, ви помічаєте кількох волонтерів, які працюють з дітьми, розповідає Wane.

Ці діти — українські біженці, які насолоджуються днем ​​у парку в місті Коронадо, штат Каліфорнія, на іншому березі затоки від центру Сан-Дієго. Буквально кілька місяців тому вони тікали від російських військ, які вторглися в їх рідну країну. Діти та їхні сім’ї потрапили до Мексики та зрештою до Каліфорнії.

Приблизно 25 000 українців змогли перетнути кордон зі США на початку цього року, і більшість зробили це через регіон Тіхуана-Сан-Дієго, сказав Влад Федорошин, волонтер, який очолював зусилля, щоб допомогти багатьом із цих біженців.

Волонтери надають українцям юридичну допомогу, допомагають подавати документи на отримання дозволів на роботу, соціальну допомогу, талони на харчування. Курси англійської мови та навіть уроки серфінгу та інші можливості для відпочинку також пропонуються.

Але, незважаючи на цю допомогу, багато українських біженців виявляють, що життя в США, зокрема, у Каліфорнії, може бути важким.

«Орендувати квартиру дуже складно, тому що вона дорога, і у вас немає кредитної історії, тому її практично неможливо зняти, – сказав Федорошин. – Тут важко купити машину. Багато людей приїхали сюди з американською мрією, вони думали, що тут все буде ідеально».

Федорошин каже, що дехто засумував і повернувся додому.

«П’ять відсотків цих людей повернулися в Україну, тому що вони не могли тут вижити, було дуже важко», – сказав він.

Ірина, яка покинула Україну з двома синами через сім днів після вторгнення російських військ, залишилася. Жінка згадує бомбардування і каже, що її старший син, якому 15 років, адаптується добре, а 5-річному продовжують снитися кошмари та траплятися напади тривоги, викликані спогадами про обстріли та бомби вдома.

Вона сказала, що, незважаючи на ці проблеми, вона рада бути в США і дуже вдячна тим, хто допоміг її сім’ї, особливо під час перебування в Мексиці.

Наприкінці квітня уряд США перестав дозволяти українцям перетинати кордон через пункти пропуску, змусивши їх звертатися за допомогою в Європі до американських посольств чи консульств. І якщо вони їдуть до Мексики, українські біженці мають залишатися в Мехіко, де вони також можуть звернутися за допомогою.

Якщо їхні заявки схвалено, їх відправляють прямо в міста Сполучених Штатів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *